СВІТЛІЙ ПАМ’ЯТІ ОЛЕНИ БАЙРАК

4 лютого виповнився рік, як в ДТП на Прикарпатті трагічно загинула Олена Миколаївна Байрак, доктор біологічних наук, професор. Спогади присвячуються світлій пам’яті Олени Миколаївни.

У жовтні 2007 року на базі Лубенського лісотехнічного коледжу  відбувся науково-практичний семінар «Сучасний стан і перспективи озеленення навчальних закладів Полтавщини». Його учасниками стали науковці, природоохоронці та вчителі-біологи із різних шкіл області. Ініціатором цього заходу була Олена Миколаївна Байрак. З цього часу розпочалася наша співпраця й дружба.

Висаджування пам’ятного дерева гінкга дволопатевого на території коледжу

Завжди енергійна, життєрадісна, щира, з великою любов’ю до життя, вона була надзвичайно захоплена своєю роботою, уміла запалити серця тих, хто знаходився поруч. Разом з тим - принципова, наполеглива й вимоглива як до себе, так і до колег й однодумців.

Олена Миколаївна була переконана в тому, що потрібно якомога більше подорожувати різними куточками нашої Батьківщини, щоб потім втілювати в життя краще з побаченого. Тому кожного року ми обирали все нові маршрути: парки, ботанічні сади, заповідні місця області й України. При цьому вона ретельно, до найменших дрібничок,  сплановувала поїздки, була їх незмінним організатором. Стали незабутніми ці подорожі та їх обговорення за філіжанкою запашного ботанічного чаю.        

Завдячуючи Олені Миколаївні, дендропарк Лубенського лісотехнічного коледжу став відомим для багатьох поціновувачів природи. У 2009 році відомості про нього були надруковані у книзі «Стежинами заповідних парків Полтавщини».

У 2012 році наш коледж відзначав 60-річчя дендропарку, і з цієї нагоди відбулася  Всеукраїнська науково-практична конференція «Науково-освітня роль заповідних дендропарків України». Хвилюючою була чергова зустріч із Оленою Миколаївною, оскільки багато її ідей і порад щодо облаштування та розвитку цього зеленого куточку знайшли своє втілення. І це було нею відзначено.

Учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції

Олена Миколаївна Байрак - педагог з великої літери. Уміла побудувати діалог зі студентами й зацікавити їх. Восени 2014 року, будучи проїздом у Лубнах, завітала до коледжу. Зайшла на заняття з дендрології й присутні почули захопливу розповідь про заповідні куточки Полтавщини. Ця зустріч особлива запам’яталася надовго викладачам і студентам.  

2016 року коледж святкував своє 125-річчя й Олена Миколаївна залюбки відгукнулась на наше запрошення. Вона вміло грала на гітарі й дуже любила співати, а тому часто в колі друзів лунали мелодійні авторські пісні у її виконанні і її пісня «Мовчіть, коли шумлять дерева» про те, що ми разом робимо добру справу на віки, навчаючи  любити  природу молоде покоління.

Дендропарк коледжу виступ перед учасниками святкових заходів з нагоди 125 річчя навчального закладу

Навесні 2017 року колектив коледжу радо вітав учасників Всеукраїнського науково-практичного семінару. Екскурсія по території і дендропарку навчального закладу отримала схвальні відгуки учасників: оглянули квартали дендропарку, пройшовши його алеями, послухали спів не лише птахів, а й Олени Миколаївни.

Відвідини коледжу учасниками Всеукраїнського науково-практичного семінару

Кожного разу, перебуваючи в Лубнах, вона завжди знаходила час відвідати дендропарк, помилуватися його красою, у якій назавжди залишилась часточка і її невгамовної, люблячої, трепетної душі.

Роман Сендзюк, директор коледжу,

кандидат сільськогосподарських наук, Заслужений лісівник України,

Тамара Тимошенко, завідувач дендропарком, викладач дендрології

фото – з фотоархіву коледжу

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 4370
Відвідувачів сьогодні: 386
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 309137