В Лубнах відтепер є вулиця, названа на честь нашого випускника, всесвітньо відомого вченого в галузі селекції та насінництва

Рішенням Лубенської міської ради від 20 жовтня 2022 року вул. Мічуріна перейменована на вул. академіка Василя Ремесла. Василь Миколайович — випускник нашого навчального закладу 1924 року, який на той час називався професійною школою (з 1917 по 1929 рр.).

Василь Ремесло — автор розробок та впровадження вирощування високоврожайних сортів зернових, стійких до екстремальних погодних умов. Людина, яка своїми талантом і працею прославила Україну, видатний вчений-селекціонер. Пшениці Василя Ремесла годували й годують Україну і вирощуються у багатьох країнах світу.

Народився Василь Ремесло 10 лютого 1907 р. в с. Теплівка Пирятинського повіту на Полтавщині. Після закінчення в 1924 році Лубенської професійної школи (нині Лубенський лісотехнічний фаховий коледж) був направлений на навчання в Маслівський інститут селекції та насінництва імені К. Тімірязєва Миронівського району Київщини, який закінчив у 1928 р. Заснував і очолював 35 років поспіль Миронівський (Київська область) науково-дослідний інститут селекції та насінництва пшениці.

Василь Миколайович створив 40 сортів зернових культур, зокрема 19 – районованих, із них 17 сортів озимих пшениць, 2 сорти – ярих, сорт озимого ячменю та сорт озимого трітікале (колоскова рослина, створена схрещуванням жита і пшениці).

Ювілейна монета НБУ присвячена Василю Ремеслу

Розповідають, що в робочому кабінеті вченого висіла карта на всю стіну, на якій прапорцями були позначені місця, де вирощують його хліб.  Мапа просто-таки рясніла тими прапорцями.

Всесвітньо відома «Миронівська-808» увінчала славою і країну, й Миронівський НДІ та її директора. Цей сорт озимої пшениці зовсім не боїться морозів, надвологи й посухи. Його врожайність становила 7 тон з гектара, тоді як сорти, виведені раніше, давали щонайбільше 1 тонну. 1971 року Василь Ремесло встановив рекорд: його «Миронівською» було засіяно половину всіх полів Радянського Союзу. Більше того – вона стала найпоширенішою пшеницею у світі, а на її основі було виведено 400 нових сортів. Селекціонер заробив для країни понад 1 мільярд 600 мільйонів рублів. І сам Василь Миколайович, до речі, був чи не єдиним легальним мільйонером у СРСР: сорт «Миронівська-808» був захищений авторським правом, і вчений отримував роялті – авторський відсоток – з кожного посіяного гектара.

В Україні його називали Хлібним батьком. У світі - одним із «творців зеленої революції». Портрети академіка Ремесла були заледве не в кожній хлібній крамниці. «До Ремесла» возили екскурсії, про нього знімали фільми й писали книжки. Нагороджений усіма можливим орденами, відзначений всіма преміями та званнями УРСР, СРСР, НДР, Угорщини, Чехословаччини, Польщі, Болгарії, — Василь Ремесло, за словами сучасників, був простою, товариською людиною.

Помер вчений 4 вересня 1984 року. Того ж року Миронівський НДІ селекції та насінництва пшениці був названий його ім’ям.

Олександр Литвиненко, викладач фахових дисциплін, адміністратор сайту

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 1201
Відвідувачів сьогодні: 548
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 262891