2013-10-16

СВІТ ДУХОВНОСТІ І КРАСИ

15 жовтня 2013 р. студенти груп ЛГ-31 та СПГ-11 і Б-11 з класними керівниками Іриною Андреєвою та Тамарою Тимошенко відвідали дивовижний куточок Чернігівщини - Державний дендрологічний парк «Тростянець».

Це видатний шедевр садово-паркового мистецтва Х1Х століття. Засновником його був Іван Михайлович Скоропадський, нащадок відомого в Історії України роду Скоропадських.Будівництво парку розпочалося у 1834 році, а основою послужили 300 вікових дубів, що поодиноко росли в цьому чудовому місці. Тепер площа парку - 204 га.

Студенти з цікавістю розглядали вікові сосни, ялини, модрини, ялиці, величаві дуби, клени, ясени. Найбільше зацікавили їх ялина європейська горбистостовбурна, туя гігантська «Шапка Мономаха», реліктова рослина - тис ягідний, катальпа бігнонієвидна, тсуга канадська, дуб каштанолистий та багато інших порід. Є в парку і куточок « Швейцарії », і кам’яні половецькі баби, і чудовий став з білими лебедями...

І.М.Скоропадський дуже любив парк і про це свідчать слова, висічені на постаменті ще задовго до його смерті: «Любезный прохожій! Сад, в котором ты гуляешь, посажен мною; он служил мне утешением в моей жизни. Если ты заметишь безпорядок, ведущий к уничтоженію его, то скажи об этом хозяину сада: ты сделаешь доброе дело».

Повертаючись на Лубенщину, наша екскурсія завітала до Національного історико-культурного заповідника «Качанівка» та віднайшла духовне заспокоєння у дівочому Густинському Свято-Троїцькому монастирі, стіни будівель якого несуть в собі безліч таємниць. Тут покояться нетлінні мощі святих, сюди приїжджали патріархи з далеких держав. В різні часи монастирем опікувались митрополит Петро Могила, гетьмани Іван Самойлович та Іван Мазепа, тут бував Тарас Шевченко, князі Рєпніни облаштували свій родовий склеп. Понад чотири століття тихоплинний Удай спостерігає за монастирським життям.

Незабутньою була ця подорож для студентів. Вражень, спогадів про долучення до світу духовності, історії, чарівної природи їм вистачить на все подальше життя. А ще знадобиться у професії лісівника.

 Тамара Тимошенко, викладач фахових дисциплін;

фото - автора

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 1966
Відвідувачів сьогодні: 537
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 267231