2008-05-19 

НЕЗАБУТНЯ ПОДОРОЖ ДО МІСТА ЛЕВА

З 15 по 17 травня група ЛГ-23 разом з класним керівником Литвиненком О.М. та викладачем фізичного виховання Карпенком О.І. відвідала історичне місто Львів.

Студентів гостинно зустрічали працівники молодіжного готелю Львівського державного коледжу харчової та переробної промисловості. Першого ж дня ми вирушили в пішохідну екскурсію з досвідченим екскурсоводом пані Ольгою по стародавнім вуличкам Львова. Насолоджувались живою музикою вуличних музикантів, старовинною і дуже оригінальною архітектурою будинків стародавнього «міста Лева».

Відвідали ми «Аптеку-музей», де дізнались історію виготовлення цілющих мазей, «еліксиру молодості», винаходженням якого займалися алхіміки. Наш гід розповіла, що аптекарі збирали в одну посудину 50 видів різних отрут і продавали їх за великі гроші високопосадовцям, королям, придворним. Коли людина вживала їх в маленьких дозах, то в неї вироблявся імунітет до отрути. А коли її хотіли отруїти, то вона не помирала.

Вразив своєю архітектурою легендарний собор Святого Юра. За легендою він допомагав забути втрачене або невзаємне кохання.

У місті дуже багато церков різних вірувань: православні, греко–католицькі, римо-католицькі та синагоги. Там навіть діють школи для вивчення Слова Божого. Взагалі львів’яни дуже віруючі люди. Проходячи повз церкву, завжди зупиняються на хвилинку.

Ще студенти побували в маєтку Потоцьких, який не поступається королівському палацу. На території садиби знаходиться «Музей стародавньої книги». В ньому знайшли своє місце найдавніші і найперші книги. Такі як: «Перший буквар», уривки з «Слово о полку Ігоревім» та багато інших книжок XVI та XVIII століття. Побачили найпершу машину, якою друкували книги монахи, адже тільки вони могли цим займатися.

Відвідали і Личаківське кладовище, де поховані такі видатні люди, як Іван Франко, Соломія Крушельницька та багато інших синів українського народу. Загалом площа кладовища складає 40 га, і поділена вона на поля – всього їх 70. На території кладовища поховані воїни української, а також американської та польської армій, які боролися за визволення нашої держави від німецьких загарбників.

Завітали студенти і в перший в Україні музей пивоваріння, де дізналися історію найдавнішого напою людства. Виявляється, що в стародавньому Єгипті існували свої закони, щодо виготовлення і продажу пива. За законом до його складу повинні входити вода - тільки найкращої якості, хміль і солод – найкращого сорту. Ціну на пиво встановлював фараон. Якщо продавець порушував ці вимоги то його карали двома способами: перший – пити своє розбавлене пиво до тих пір поки не вмирав, а другий – топити його в бочці з власним пивом. Вид страти обирав він сам. Тож перед тим як розбавити напій пивовар мав добре подумати. З великим задоволенням переглянули фільм про створення львівської пивоварні.

Вразила нас також чудова, майже казкова, панорама славетного Львова, яку ми спостерігали з Високого замку – найвищої точки міста. Звідти й справді весь Львів як на долоні. Ось там видно старе місто, а трішки далі золотоверхі церкви, там видно головну площу …

Та найголовнішим місцем, де побували майбутні спеціалісти лісового господарства – це Національний лісотехнічний університет України, де ми зустрілися із заступником завідувача кафедри лісівництва Павлюком В.В., з колишнім ректором університету, завідувачем кафедри садово-паркового господарства, ландшафтної архітектури та урбоекології, доречі одногрупником Лунєнкова О.В. (директором з 1972 по 1983 та з 1988 по 2000 роки) - Кучерявим В.П. Також відбулася зустріч з колишнім деканом лісогосподарського факультету Вінтонівим І.С., який провів нам екскурсію до музею деревини, який знаходиться на території навчального закладу, і ознайомив з історією університету. Нам дуже сподобалося в ньому і ми із задоволенням ходили по просторих корпусах лісогосподарського факультету.

Але як би не було добре в гостях, а дома все ж таки краще. З подорожі ми взяли багато позитивних емоцій та відкрили для себе маленьку часточку нашої великої держави. З великим нетерпінням будемо чекати нових подорожей.

 Олександр Литвиненко, класний керівник групи ЛГ-23,

викладач фахових дисциплін;

фото – учасників подорожі

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 607
Відвідувачів сьогодні: 294
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 253173