90-ті роковини Голодомору

У цьому та наступному році  минає 90 літ другого українського Голодомору. У 20-му столітті на теренах нашої держави було три  штучні масові голоди, спровоковані комуністичною тоталітарною владою. Щоразу вони забирали людські життя. Голодомор 1932-1933 років самий скорботний, бо поглинув мільйони українців. І до сьогодні ніхто точно не порахував кількість його жертв. Більшовизм умів ховати власні злочини – навіть цифри вкрали у народу. Сьогодні, як і раніше, під Голодомором розуміють геноцид, голокост, етноцид. Скільки б синонімів не було у  цього явища – вони не можуть змінити  його сутність та применшити трагізм.

Голод є самим тяжким фізіологічним випробуванням для людини. Дослідники одностайні у цьому твердженні. Тривалі муки призводять до повільного згасання і смерті. Комуністичні садисти обрали саме голод як метод знущання над непокірними українськими селянами у часи насильницької колективізації…

30 років тому мені довелося брати участь у роботі комісії, що збирала свідчення лубенців, які  пережили голод 1932-1933 років. Закарбувалися у пам’яті сльози майже всіх, хто розповідав про пережите. Справжні емоції важко приховати.

Скорботна дата Голодомору згадується сьогодні в реаліях нової боротьби за виживання української нації. Вчинивши 90 років тому  штучний голод на теренах України Росія вчиняє новий геноцид – війною. Одвічний загарбник  знову прагне перетворити нас в новітніх імперських кріпаків. Агресивна методика сучасного путінського режиму нічим не відрізняються від сталінської: вбивства, терор голодом і холодом, залякування, депортації.

Українці мужньо чинять спротив ворогу, який переважає. У нас немає альтернативи. Ми мусимо вистояти. У іншому випадку історія закине наш народ у нове коло пекельних  випробувань. Ми не забуваємо уроки минулого. Ми не пробачаємо ворогу, який не покаявся у гріхах. Не допустимо повернення у імперське рабство! Наша національна пам’ять робить народ сильнішим, надає сил для подальшої боротьби.

Згадаймо добрим словом усіх полеглих за волю України!

У бібліотеці коледжу працює виставка літератури про Голодомор.

Сергій ОМЕЛЬЧЕНКО, викладач історії коледжу,

фото - Аліни КОЗАЧКОВОЇ

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 1414
Відвідувачів сьогодні: 384
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 266520