ПРЕДСТАВНИК КОЛЕДЖУ ВЗЯВ УЧАСТЬ У КРУГЛОМУ СТОЛІ

У рамках заходів виставки «Lisderevmash 2020» 29 вересня ц.р. FSC Ukraine (Лісова опікунська рада - незалежна, міжнародна природо-охоронна організація, що розвиває відповідальне управління лісами) організувала Круглий стіл «Лісовий сектор України: пріоритети та інструменти подолання кризи», метою якого був багатосторонній діалог та концептуальне бачення шляхів попередження і подолання кризи лісового сектору країни.

Цільовою аудиторією були народні депутати, представники органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, причетні до підготовки і прийняття рішень з питань лісового сектору, неурядові організації, наукові і освітні заклади (в т.ч. Лубенський лісотехнічний коледж), працівники лісового господарства і представники лісопромислового бізнесу.

Завдяки атмосфері відкритості, конструктивізму при обговоренні, а також збалансованому модеруванню була досягнута мета щодо забезпечення діалогу з висвітленням різних поглядів і підходів до вирішення проблем лісового сектору. Більш ніж 50 учасників, як очно так і дистанційно представляли усі зацікавлені сторони в лісовому секторі країни.

Участь у круглому столі (онлайн у форматі Zoom-конференції) прийняв і викладач фахових дисциплін нашого коледжу Олександр Литвиненко. До речі, слід відзначити, що в FSC Ukraine працює наш випускник 2011 року Євгеній Хань, який опікується менеджментом інформаційних технологій та ланцюга постачання.

Першу сесію круглого столу було присвячено законодавчим нормам із запровадження «сезону тиші» та  «оцінки впливу на довкілля». З цього приводу висловлено широке розмаїття позицій: від означення цих норм дискримінаційними і такими, що блокують діяльність підприємств, наприклад, якщо йдеться про потребу ліквідації стихійного лиха, до необхідності безумовного застосування «сезону тиші» на усій території лісового господарства із поширенням заборони на інші рубки та переходом від разової та формальної оцінки впливу на довкілля до повсякденної практики оцінювання та мінімізації потенційних негативних впливів.

Учасники круглого столу погодилися у необхідності кращого законодавчого врегульовання цих норм задля уникнення подвійних тлумачень. Лунала думка, що недовіра до управлінських рішень в лісовому господарстві спричинила посилення законодавчих норм, втілення частини яких лише підвищує корупційні ризики.

Друга сесія охопила питання розроблення лісополітичних інструментів задля формування державної політики і стратегії розвитку. На жаль, поспіх у прийнятті стратегічних документів без врахування інтересів усіх зацікавлених сторін на основі принципів рівноправності, довіри і поваги до думки один одного, призводить до того, що вже тривалий час країна залишається без визначених принципів лісогосподарювання та орієнтирів розвитку лісового сектору. Поряд із цим було наголошено на адаптивному підході до управління лісовим господарством, ризик-орієнтованому мисленні та інших запобіжних механізмах, як складових FSC національного стандарту, які є відповіддю на сучасні виклики та проблеми лісового господарства України.

Третя сесія присвячена залученню зацікавлених сторін, зокрема, екологічних неурядових організацій, до прийняття рішень у лісового господарстві, а також підвищенню ролі місцевих громад у зв’язку із процесами децентралізації. Дискусія свідчить, що брак довіри та взаємного порозуміння не сприяють конструктивній співпраці задля досягнення спільних цілей щодо сталого ведення лісового господарства. Разом із тим були висловлені пропозиції та окреслені сфери взаємного інтересу, як наприклад, монетизація екосистемних послуг, які можуть сформувати міцний фундамент співробітництва, взаємодії та зміцнення довіри між лісівниками і екологами. Висловлено стурбованість тим, що процеси децентралізації можуть змінити баланс функцій управління лісами між різними гілками влади.

Наостанок учасники круглого столу погодилися, що запорукою забезпечення екологічних і соціальних вимог та потреб суспільства в екосистемних послугах може бути лише міцний економічний фундамент для розвитку лісогосподарських, лісозаготівельних і деревопереробних підприємств.

Директор FSC Україна Павло Кравець зазначив: «Дискусія, яка відбулася, засвідчила наявність не лише протилежних позицій, але й готовність учасників вибудовувати діалог заради вирішення критичних проблем лісового сектору. FSC Україна спільно зі своїми партнерами готова й надалі виступами однією з площадок напрацювання стратегічних і тактичних рішень з подолання кризових явищ та забезпечення розвитку лісового сектору країни».

З презентаціями учасників круглого столу можна ознайомитись на https://www.slideshare.net/fsc_ukraine/presentations 

Олександр Литвиненко, адміністратор сайту,

викладач фахових дисциплін, учасник заходу;

фото - FSC Ukraine

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 4766
Відвідувачів сьогодні: 420
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 309171