ПОРАДИ ПРАКТИЧНОГО ПСИХОЛОГА

Ми живемо в такий час, коли є багато передумов тривожитися.

Почуття тривоги – це нормальна частина життя, особливо етапів дорослішання та навчання. Головне – не намагайтеся подавити тривожні думки, це вам не допоможе і тривожні думки повернуться до вас знову, іноді навіть більш сильні, ніж раніше.

Якщо ви відчуваєте тривогу, треба постаратися зрозуміти, з чим ви зіткнулися. Варіантів лише три: це небезпека (пожежа в домі, й необхідна вся енергія, щоб його покинути), проблема, яку потрібно вирішити (ситуація, в яку потрібно вникнути та знайти вихід), або це просто шум («а раптом, а раптом, раптом»), який крутиться в голові.

Існують способи які допоможуть вам заспокоїтися, коли ви відчуваєте зростаючу тривогу:

1. Дихайте

Зосередьтеся на своєму диханні, це допоможе вам заспокоїтися. Зробивши вдих на рахунок 5, а потім видих на рахунок 7, ви зможете заспокоїтися, розслабитися.

2. Шукайте підтримки

Ваші близькі допоможуть вам відволіктися, заспокоїтися і повернутися в реальність, коли ви потребуватимете цього. Вам зовсім не потрібно переживати все це в самому. Не забувайте у вашому житті завжди є люди, які вас люблять і приймуть вас таким, яким ви є.

3. Налаштуйтеся на позитивні думки

Якщо ви будете навмисно зосереджувати свої думки на чомусь позитивному, ви зможете запобігти негативних думок. Не варто недооцінювати силу позитивного мислення.

4. Уникайте кофеїну

Так як кофеїн – це стимулятор, він може посилити тривожні розлад. Зведіть споживання кофеїну до мінімуму, це допоможе вам краще справлятися з нападами тривоги. Замість цього, пийте багато води, багато людей, які страждають тривожним розладом, виявили, що випиваючи склянку прохолодної води вони швидше заспокоюються під час нападів тривоги.

5. Висипайтеся

Хороший сон зможе допомогти вам подолати тривожний розлад навіть до його появи, а також станете більш спокійним.

6. Займіться спортом

Якщо у вас є можливість завітайте на пробіжку, або просто прогуляйтеся.

7. Прийміть те, що не в силах контролювати

Існує багато речей, які ми не можемо контролювати, приміром де яких людей або певні ситуації. Тим не менш ми в змозі контролювати власні дії і реакції  на те, що з нами відбувається.

8. Знайдіть свій механізм подолання

Це те, чим ви можете скористатися під час чергового нападу тривоги (малювання, спів, готування чи будь яке інше зайняття, яке підійде саме вам).

Замість того щоб хвилюватися почніть думати, навчіться для початку справлятися з його фізичними симптомами і більш позитивно дивитися на життя. І найголовніше, не забувайте, що поруч з вами завжди є люди готові вас підтримати.

 Марина Бурдим, практичний психолог коледжу

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 3766
Відвідувачів сьогодні: 347
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 309098