ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ

Міжнаро́дний день рідної мо́ви, також Міжнародний день материнської мови (англ. International Mother Language Day) — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року.

Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менше 100 осіб, не задокументовані.

21 лютого для студентів першого курсу було проведено інформаційний дайджест до Міжнародного дня рідної мови, під час якого присутні дізналися про значення рідної мови у житті не лише кожної людини, а й народу.

До речі, українська мова – одна з найкрасивіших мов світу. Так вважаємо не лише ми, українці, а й інші жителі світу. Так, наприклад, на мовному конкурсі в Італії її визнали другою за мелодійністю мовою світу після італійської, звісно. Сучасна українська мова має близько 265 тисяч слів. Дослідники довели, що багато українських слів та мовних коренів були поширені ще у часи трипільської культури, про що свідчать топографічні назви, народжені пісні сонцепоклонницьких часів та значний слід у древньо-індійській мові.

Осередком літературної мови мовознавці вважають Полтавщину та Чернігівщину.

Наша мова дзвінка, вишукана, осяйна, барвиста, прадавня, виразна, мудра, соковита… Епітетів та синонімів підібрати можна безліч. Тож вивчаймо рідну мову.

Аліна Козачкова, заступник директора з виховної роботи;

фото - автора

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 516
Відвідувачів сьогодні: 164
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 271545