НАВЧАЛЬНИЙ СЕМІНАР ДЛЯ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ

29 листопада у коледжі відбувся навчальний семінар з електронного обліку деревини та використання прикладних комп’ютерних програм у лісовому господарстві.

Його провів для студентів ІІІ та IV курсів спеціальності «Лісове господарство» кандидат сільськогосподарських наук Ігор Алексіюк, який є одним із співрозробників системи електронного обліку деревини та автором програмного комплексу «ЛІСОВПОРЯДНИК», мобільного додатку «Лісівник», як складової «Лісовпорядника» та багатьох інших програм.

Відкриваючи семінар, директор коледжу, кандидат сільськогосподарських наук Роман Сендзюк наголосив студентам на важливості впровадження новітніх технологій у лісовому господарстві з метою забезпечення ефективної організації охорони і захисту лісів, їх відтворення та раціонального використання, а також здійснення систематичного контролю за динамікою змін в лісовому фонді. Контроль обігу деревини забезпечить оперативне реагування на виявлені правопорушення, підвищить конкурентоспроможність вітчизняної лісопродукції на зовнішньому ринку за рахунок впровадження електронного маркування деревини та ведення її обліку згідно з вимогами щодо сертифікації та легалізації деревини, підвищить ефективність боротьби з контрабандою, організованою злочинністю і корупцією у сфері торгівлі деревиною, збільшить обсяг виробництва вітчизняної лісопродукції.

Ігор Алексіюк детально розповів про функціонування системи електронного обліку деревини на підприємствах лісового господарства України, алгоритм її роботи, та показав як практично він працює із використанням комплекту для проведення маркування та обліку деревини. В комплект обладнання входить: КПК (кишеньковий персональний комп’ютер), термопринтер, засіб для кріплення та зберігання бирок. Наголосив, що замість дороговартісних КПК уже можна застосовувати звичайні смартфони на Андроїді. Інформація про використання електронного обліку деревини була корисною не тільки для студентів, які через деякий час будуть практично використовувати його у своїй виробничій діяльності, але й для викладачів коледжу.

У другій частині семінару автором була представлена комп’ютерна програма «Лісовпорядник», яка до речі рекомендована цикловою комісією спеціальностей «Лісове господарство» і «Садово-паркове господарство» нашого коледжу до використання у навчальному процесі при вивченні дисциплін «Лісова таксація і лісовпорядкування» та «Комп’ютеризація лісогосподарського виробництва» (Протокол №8 від 8 травня 2018 року). Дана програма дозволяє:

  • будувати плани для відводу лісосіки, як за допомогою бусолі так і GPS приймачів;
  • накопичувати інформацію про відведені ділянки, що дозволяє уникнути помилок з суміжними ділянками;
  • контролювати строки примикання лісосік та знаходити оптимальні варіанти рубки;
  • виконувати пошук інформації з таксаційного опису та відображати на планах лісонасаджень;
  • виконувати матеріально-грошову оцінку лісосіки тощо.

Використання «Лісовпорядника» у навчальному процесі коледжу дозволить більш якісно готувати майбутніх фахівців для лісового господарства, які вмітимуть користуватися комп’ютерними програма для обробітку лісівничо-таксаційної інформації, яка використовується в лісовій галузі України.

 Роман Сендзюк, к.с.-г.н., директор коледжу,

Олександр Литвиненко, викладач фахових дисциплін, редактор сайту;

фото – Олександра Литвиненка та із сайту «Лісовпорядник»

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 3718
Відвідувачів сьогодні: 318
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 280379