В НЛТУ ВІДБУЛОСЯ ВИЇЗНЕ ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН НА ТЕМУ «ПРОБЛЕМАТИКА РЕФОРМУВАННЯ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ»

13 лютого, у Львові в Національному лісотехнічному університеті України відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин на тему: «Проблематика реформування лісового господарства України».

У засіданні взяли участь народні депутати України, керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства, заступник Міністра екології та природних ресурсів України Василь Полуйко, заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар, голови окремих обласних державних адміністрацій, начальники обласних управлінь лісового та мисливського господарства, уповноважені представники Кабінету Міністрів України, провідних аграрних вузів, громадськості та науковці.

Учасники засідання відмітили, що ліси – це унікальне національне багатство України, стратегічний ресурс держави, екологічне і соціальне значення якого є пріоритетним. Майже 16% української землі покрита лісами, відповідно наша країна займає дев’яте місце за площею лісів у Європі, та шосте – за запасами деревини.

Присутні обговорили проблеми, які притаманні сьогодні лісовій галузі України, зокрема, відсутність затверджених стратегічних документів з розвитку цієї галузі та належного фінансування заходів щодо розвитку лісового господарства, погіршення соціально-економічного стану сільських територій, різке збільшення незаконних рубок, незадовільний санітарний стан лісів, недосконалу процедуру продажу необробленої деревини, а також шляхи вирішення зазначених проблем.

Учасники засідання висловилися щодо недопущення реалізації схваленої Кабінетом Міністрів України 15 листопада 2017 року «Стратегії реформування лісового господарства України на період до 2022 року», якою, серед іншого, передбачається утворення нового суб’єкта господарювання в галузі лісового господарства, управління корпоративними правами якого здійснюватиме Кабінет Міністрів України, що вже було предметом розгляду на виїзному засіданні Комітету, проведеному в Національному університеті біоресурсів і природокористування України у грудні минулого року.

Народні депутати України наголосили на необхідності внесення змін до законодавчих актів, які сприятимуть розвитку лісового господарства України, зокрема, щодо створення державного лісового фонду, національної інвентаризації лісів, посилення охорони лісів, охорони тваринного світу.

Перший заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар розповів про майбутні плани реформування галузі. «Лише 73% українських лісів є у відомстві Державного агентства, а 27% – підпорядковуються іншим міністерствам та структурам. У них не ведеться облік лісу. Дуже масштабною є проблема нелегальних рубок, яка останніми роками вийшла на новий рівень. Сьогодні ті, хто здійснюють нелегальні рубки – це не просто мешканці навколишніх сіл – це організовані люди зі зброєю у руках. Вони із приладами нічного бачення здійснюють незаконну вирубку лісів України. Ми не можемо ефективно протистояти цьому та належним чином реагувати. Адже не є добре розроблена та організована державна лісова охорона. У більшості випадків, коли вдається вилучити вирубаний ліс, то на другий день він все рівно повертається до цих людей», – сказав Володимир Бондар.

Доповідач наголосив, що потрібне удосконалення санітарних правил у лісах України. Адже відбувається стрімке висихання ялин у Карпатах та катастрофічне висихання у Поліській зоні соснових насаджень. Понад сто тисяч гектарів лісу на Поліссі всихає, а це більше 8 мільйонів кубів лісу (щороку вирубується в Україні близько 20 млн. кубів на рік).

У відомстві повідомляють, що через неналежну правову базу та відсутність фінансування, вони не можуть запобігти всім цим негараздам. Тому впродовж чотирьох місяців, агентство спільно із науковцями розробляли план виходу із кризи у лісовому господарстві.

Ректор Національного лісотехнічного університету України, академік НАН України Юрій Юрійович Туниця подякував Комітету Верховної Ради за вибір проведення виїзного засідання у стінах університету і висловив надію на те, що нарешті лісове господарство буде оцінено достойно з боку суспільства і влади, продовжуватиме ефективніше виконувати свої функції.

«Розгляд такої важливої для нашої держави проблеми вселяє певну надію на те, що нарешті лісове господарство буде оцінена достойно з боку суспільства та влади, і воно буде продовжувати більш ефективно виконувати свої функції» – наголосив Юрій Туниця.

«Перш за все, хочу зосередити увагу на тому, що реформування і розвиток лісового господарства повинен базуватися на наукових засадах. Ліс треба розглядати як еколого-економічну систему взаємопов’язаних між собою і зовнішнім середовищем тих функцій, які він виконує. Особливо соціально-економічні функції, завдяки яким ми живемо, бо дихаємо киснем, що продукують ліси. Та найважливішим є те, що вони поглинають вуглекислий газ, а це, згідно з Паризькою угодою є необхідним для зниження середньорічної температури на планеті. Тому людській цивілізації необхідно вкладати великі кошти в модернізацію та реконструкцію промисловості, або насаджувати ліси. Ми ж на сьогодні маємо 2,5 млн. га лісів, що є непридатними для сільськогосподарського користування, тобто земель, які можна засадити лісом, що може бути профінансовано міжнародними фондами. Критерієм результативності лісокористування має бути не просто економічна, а еколого-економічна ефективність», – звернув увагу Юрій Туниця.

Ректор Національного лісотехнічного університету України Юрій Туниця підсумував, що на базі Державного агентства лісових ресурсів України потрібно відтворити Державний комітет лісового господарства з безпосереднім підпорядкуванням Кабінету Міністрів України. Для контролю створити державну лісову інспекцію, розробити Закон або Національну лісову політику.

Ми маємо розробити і прийняти нову державну програму «Ліси України». Вважати недоцільним і недопустимим приватизацію існуючих лісів державної власності. Внести зміни в податкове і бюджетне законодавство. Очевидно, треба створити центр моніторингу та інвентаризації лісів. Вирішити питання про передачу лісів, підпорядкованих іншим відомствам до управління Державного лісового агентства України. Необхідно створити Державний фонд розвитку лісового господарства, як це передбачено указом Президента України. Вберегти за підприємствами статус юридичної особи. Забезпечувати призначення на керівні посади висококваліфікованих спеціалістів саме з лісового господарства.

«Ліс – це національне багатство, яке належить не лише нам, але й майбутнім поколінням», – підсумував Юрій Туниця.

На засіданні виступили начальники обласних управлінь лісового та мисливського господарства. Зокрема, начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека зазначив, що стратегія реформування повинна не допустити приватизацію лісів.

«Перше, що потрібно зробити, це прийняти Закон «Про національну лісову політику», де мають бути закріплені принципові підходи в лісовому господарстві, а саме недопущення приватизації лісів. Приватна власність може бути, але тільки шляхом створення нових лісів на приватних землях», – наголосив Анатолій Дейнека.

Завідувач кафедри дендрології та лісової селекції Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів та природокористування, національний координатор програми FLEG II, голова Товариства лісівників України Юрій Марчук у своєму виступі на засіданні зробив детальний аналіз стану фінансування підприємств Держлісагентства, а також окреслив проблеми лісової галузі та перспективи їх вирішення.

За результатами обговорення Комітет одноголосно прийняв рішення зі стратегічних питань розвитку лісового господарства України, яким рекомендовано Кабінету Міністрів доопрацювати Стратегію щодо розвитку лісового господарства і створити програмний документ, який забезпечить сталий розвиток лісової галузі.

Було розроблено шість принципів, на яких повинне базуватися лісове господарство України:

  • ліси не можуть бути приватизовані, надані у концесію та оренду;
  • потрібно організувати ринки деревини в Україні у відповідності до міжнародних стандартів та договорів;
  • віднести лісове господарство до пріоритетних галузей економіка;
  • зберегти державну структуру управління лісових господарств;
  • визначити складові лісового господарства;
  • лісове господарство є і має бути багатофункціональним.

Прийняті рішення повинні забезпечити сталий розвиток лісової галузі.

Від лісівників Полтавщини участь у нараді взяли начальник Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Тараненко та директор ДП «Гадяцьке лісове осподарство» Іван Гришко, до речі наш випускник 1996 року. Також Полтавщину представив депутат Верховної Ради України Олег Кулініч.

РІШЕННЯ Комітету Верховної Ради України з питань агарної політики та земельних відносин «Про результати виїзного засідання з питання: «Проблематика реформування лісового господарства України»» 

За матеріалами сайту Національного лісотехнічного університету України 

 Олександр Литвиненко, викладач фахових дисциплін, редактор сайту;

фото - із сайту НЛТУ та сторінки Держлісагентства та сайту Полтавського ОУЛМГ

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 1131
Відвідувачів сьогодні: 918
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 277040