ПРО VII З’ЇЗД ТОВАРИСТВА ЛІСІВНИКІВ УКРАЇНИ: ОБРАНО НОВОГО ГОЛОВУ ...

8 лютого у Навчально-науковому інституті лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП) відбувся VII з’їзд Товариства лісівників України.

Серед виступаючих на з'їзді були голова Товариства лісівників України Олександр Яресько, який складав свої повноваження на цій посаді та заступник голови голови Державного агентства лісових ресурсів України, в.о. голови Володимир Бондар та багато інших делегатів з'їзду.

Про роботу в звітному періоді відзвітував його голова Олександр Яресько. Сьогодні Товариство об’єднує понад 21 тисячу небайдужих до завтрашнього дня лісової галузі людей у 299 первинних організаціях.

Найбільше, звісно, говорили про наболіле – схвалену Урядом стратегію реформування лісової галузі до 2022 року. Акценти в цій темі розставив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар: 

– На жаль, Уряд не взяв за основу ту стратегію, яку колегіально напрацювали наші фахівці. І лише під тиском профспілок та лісівничої громади повернувся до перегляду цього рамкового документа, який зараз проходить узгодження у відомствах. Єдиної думки уряд поки що не має. Тож протиставити ми можемо лише більш глибоку й професійну власну стратегію та нашу єдність у відстоюванні інтересів галузі. Йдеться про недопущення приватизації лісів або ж надання їх у концесію, про визнання багатофункціональності лісового господарства, збереження державної структури управління галуззю та вдосконалення її нормативно-правової бази, віднесення до пріоритетних в економіці держави. Ми пропонуємо створити Державний фонд розвитку лісового господарства, який наповнюватиметься з таких джерел: 30 відсотків рентної плати за користування лісовими ресурсами, 25 відсотків доходу державних лісогосподарських підприємств, добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, міжнародної технічної допомоги. Втім, лісгоспи півдня та сходу України не можуть чекати створення фонду: щоб вижити, їм потрібне невідкладне фінансування. Тому, сподіваюся на обіцянку Прем’єр-міністра перерозподілити кошти Держбюджету на це вже у першому кварталі.

В унісон прозвучали слова фундатора лісової галузі в незалежній Україні Валерія Самоплавського:

– Цілком підтримую позицію Володимира Бондаря. Нам треба діяти разом, об’єднавши зусилля лісівників, галузевої профспілки, Товариства лісівників, залучати народних депутатів. А ще – делегувати до Верховної Ради наших людей – тоді галузь буде кому відстоювати та лобіювати. Мене дивує інертність керівників обласних структур: на з’їзді профспілок я побачив тривогу в очах людей і байдужість на їхніх обличчях. Так звана стратегія, яку, до речі, розробив МінАПК, начебто отримала висновки експертів – 30-річної дівчини з Литви та такого ж молодого словака. Їх залучив заступник Міністра Максим Мартинюк, який запевняв нас, що ні єдиного підприємства, ні концесії лісів не буде. Де ж Ваша совість, пане Мартинюк? 


Народний депутат України Валерій Давиденко вважає:

– Прийнявши таку, з дозволу сказати, стратегію, Кабмін перевищив свої повноваження: адже політику держави в лісовій галузі формує Верховна Рада. Її аграрний комітет на вашому боці, про це ми будемо говорити 13 лютого на виїзному засіданні у Львові. Те, що хоче кулуарно охрестити Міністерство аграрної політики, не повинно відбутися.

До речі, представників МінАПК на з’їзді не було: таблички з прізвищами запрошених так і стояли перед порожніми місцями…

Делегати з’їзду не тільки дали оцінку роботі Товариства в цілому за звітний період, а й виробили спільну позицію щодо реформування лісового господарства, що розглядається Кабінетом Міністрів України, висловили своє бачення та пропозиції з ряду проблемних питань галузі. Учасники зібрання окремо виділили питання підготовки кадрів для лісового комплексу, наукового супроводу тощо.

З’їзд ухвалив звернення до Прем’єр-міністра та Президента України щодо недопущення бездумного реформуванні галузі, яке взагалі може призвести до її знищення.

Новим головою Товариства лісівників України делегати обрали завідувача кафедри дендрології та лісової селекції НУБіП Юрія Марчука, його заступниками стали Віктор Корнієнко та Алла Святецька. А почесним головою Товариства (такий титул запроваджено вперше) - Валерія Самоплавського, який тривалий час очолював Міністерство лісового господарства. Він сформує раду старійшин Товариства з авторитетних у галузі людей: щоб разом відстоювати майбутнє українського лісу.

– Ми повинні стати такою Всеукраїнською громадською організацією, яку почують і до якої прислухатимуться, – поділився планами Юрій Марчук. – Відповідний досвід та авторитет у нас є – тож будемо змінювати наше завтра. Ми відкриті до дискусії, але готові відстоювати наші принципові позиції. На допомогу нам – Указ Президента України № 381, прийнятий 21 листопада минулого року за результатами наради в Івано-Франківську. До речі, позиція Кабміну суперечить Указу Президента. Тому Товариство підтримує ідеї, про які говорив Володимир Бондар. Краще від нас ніхто не знає, що і як робити в лісі, який має залишитися у власності держави.

Зокрема член ТЛУ від моменту його заснування, директор Боярської лісової дослідної станції НУБІП України Анатолій Карпук побажав товариству і його новому керівнику більш тісної співпраці з суспільством, змінити негативну думку щодо лісівників, сформовану не лише нездоровою атмосферою в ньому, а й під впливом певної дезінформації, максимально долучатися до ефективного реформування галузі.

Від Полтавської обласної організації Товариства лісівників України на VII з’їзді були присутні делегати: Олексій Тенянко, голова обласної організації, перший заступник начальника, головний лісничий Полтавського ОУЛМГ; Василь Красюк, директор ДП «Новосанжарське ЛГ» та Олександр Яресько. У якості запрошеного був начальник Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Тараненко.

З’їзд ухвалив звернення до Прем’єр-міністра та Президента України щодо недопущення бездумного реформуванні галузі, яке взагалі може призвести до її знищення.

Резолюція VII з’їзду Товариства лісівників України: (натисніть для ознайомлення)

"Щодо ставлення Товариства лісівників України до реформування лісової галузі та звернення з цього приводу до керівництва держави

 Використано інформацію із сайтів: НУБіП України, Українського лісового порталу та Товариства лісівників України

 Олександр Литвиненко, голова Первинної організації товариства

 лісівників України Лубенського лісотехнічного коледжу,

викладач фахових дисциплін, редактор сайту;

фото – із сайтів НУБіП України та УЛП

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 810
Відвідувачів сьогодні: 743
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 276865