НОТАТКИ МОЛОДОГО ЛІСІВНИКА

2013-06-03

НОТАТКИ МОЛОДОГО ЛІСІВНИКА

Закінчуючи IV курс Лубенського лісотехнічного коледжу, я разом із однокурсниками (серед них - Вадим Терець, Андрій Бурмака, Максим Козулін, Євген Кваша) на час проходження переддипломної практики отримав направлення до Мостівського лісництва ДП «Веселинівське ЛГ» (с. Мостове Доманівського р-ну Миколаївської обл.).

Лісничий Любов Бакоцька (до речі, студентка V курсу заочного відділення нашого коледжу) детально розповіла нам про історію заліснення степової Миколаївщини.

Основоположником лісорозведення в степу є Віктор Петрович Скаржинський (1787-1861). На українських землях рід Скаржинських відомий із І пол. ХVІІІ ст. Це пов’язано з діяльністю Антонія-Олександра Скаржинського, який був сотником Лубенської сотні, прийняв православ’я й отримав ім’я Михайло. Через династичні зв’язки з родами Д’яковських, Закревських, Значків-Яворських, Білецьких та Райзерів Скаржинські зуміли утвердитись на Лівобережній Україні. Вони отримали російське дворянство й закріпили за собою герб Скаржинських-Бонча. Разом із тим, відбулося розгалуження роду на окремі гілки: полтавську, чернігівську, херсонську (Миколаївщина входила до складу Херсонської губернії).

В. П. Скаржинський залишив нащадкам майже 450 гектарів лісу. Його успіхи майже 200 років тому надихнули займатися лісівництвом багатьох власників степових маєтків. У тому числі й власника Мостівського маєтку, дворянина В. Я. Ерделі (1789-16.04.1853). Приємно зазначити, що 22 травня 2013 р. ми брали участь в урочистому відкритті в с. Мостове меморіальної дошки «Славному дворянському роду Ерделі» в рамках відзначення 160-х роковин з дня смерті першого лісівника краю.

23 травня 2013 р. на базі Мостівського лісництва було проведено нагородження переможців обласних конкурсів на кращий малюнок та твір на тему «Людина і ліс» у рамках Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках». Лісівники, школярі, вчителі, журналісти з усієї області завітали до Мостівського парку - однієї з «колисок» степового лісорозведення. Тут у самому центрі села на площі 28 га ростуть вікові насадження. Саме в цьому мальовничому куточку можна відчути велич та неповторність прадавнього степового лісу.

З особливим трепетом спостерігали за процесом церемонії нагородження школярів. Запам’ятався момент, коли начальник Миколаївського обласного управління лісового та мисливського господарства П. М. Паламарюк показав усім присутнім малюнки дітей-переможців. Здалося, що кожен з цих малюнків осяює світлом глибини людської душі, допомагає розкрити найуніверсальніші людські якості - любов до природи, до ближнього, до праці, до Бога…

Окрім того, ми з однокурсниками брали участь у кількох природоохоронних заходах на тему «Вогонь знищує життя!». З метою недопущення загорань у спекотний, посушливий період, працівники Мостівського лісництва створюють лісомеліоративні смуги, очищують ліс від сухого гілля, трави, проводять бесіди зі школярами, встановлюють плакати на протипожежну тематику тощо.

Повчитися у Мостівських лісівників насправді є чому. Ведення лісового господарства тут відповідає всім тим вимогам, які ставить перед лісівниками держава. Найголовніше - тут бережуть і примножують ліси.

Інформація також опублікована на сайті Миколаївського обласного управління лісового і мисливського господарстваhttp://mikolaivlis.mk.ua/view_post.php?id=469

Євген Кулініч, студент групи ЛГ-41;

Олександр Литвиненко, редактор сайту, викладач спецдисциплін;

Любов Бакоцька, лісничий Мостівського лісництва ДП «Веселинівське ЛГ»;

фото – Євгена Кулініча та Любові Бакоцької

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 1823
Відвідувачів сьогодні: 501
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 259866