Пам’яті Героїв Крут

106-гу річницю пам’яті Героїв Крут відзначає Україна. За офіційною версією ця дата припадає на 29-й день першого місяця року, за уточненою дослідниками – на 30 січня.

Наприкінці січня 1918 року у нерівному бою з більшовицькою армією під станцією Крути віддали своє життя молоді українські герої. Юнаки із загонів київських курсантів та козаків «Вільного козацтва» стали на захист проголошеної Соборної Української держави і стримали на кілька днів російсько-комуністичну навалу на Київ. Українська Народна республіка встигла одержати визнання своєї державності…

Серед учасників бою дванадцять вихідців з Полтавщини. Один із них - Божинський-Божко Микола Васильович. Лубенці можуть називати його своїм повноправним земляком, бо він хоч і народився в селі Калкаїв Хорольського повіту Полтавської губернії, але тривалий час мешкав у Лубнах та закінчив тут у 1915 році місцеву гімназію. Микола Божинський-Божко після бою під Крутами потрапив у полон до більшовиків і після тортур був страчений. Разом з 27-ми полеглими героями похований у 1918 році на Аскольдовій могилі у Києві.

У вірші  Павла Тичини «Пам’яті тридцяти» є такі рядки:

На Аскольдовій Могилі

Український цвіт -

По кривавій по дорозі

Нам іти у світ

Нелегкою є і сучасна дорога України у світ. Вона, як і колись, теж полита кров’ю тільки вже новітніх патріотів, які сьогодні на смерть захищають її рашистської орди. За свободу завжди доводиться дорого платити. Найвища ціна – людське життя…

Традиційно у День Героїв Крут студенти коледжу на різних заходах вшановують пам’ять про полеглих захисників Батьківщини. Цього дня про названу подію та Миколу Божинського-Божка згадували на заняттях з історії України в групах ЛГ-11, СПГ-11, ДМТ-11.

Подвиг захисників української держави у нашій пам’яті!

Сергій Омельченко, викладач історії

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 3153
Відвідувачів сьогодні: 637
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 267331