8 травня - День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Таким чином ми приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня це не перемога одних народів над іншими, а, насамперед, день закінчення страхітливої війни, перемога над страшним злом нацизму і нагадування про жахіття війни. Пам’ять про війну вчить цінувати мир, захищати його всіма розумними засобами та нещадно боротися з будь-якими проявами агресії.

Восьмого травня, в День пам’яті та перемоги, Україна вшановує кожного, хто боровся з нацизмом. При цьому, не менше військових, заслуговують на увагу та пам’ять мирні цивільні люди, які загинули або постраждали від бойових дій, в тому числі діти війни та примусові робітники. Адже війна – це не тільки танки, гармати й масштабні бої, а й мільйони зламаних або загублених людських життів.

Друга світова війна тривала з першого вересня 1939 року до 2 вересня 1945 року і є найкривавішим всесвітнім конфліктом. Вона охопила значну частину планети. Воєнні дії велися на території близько 40 країн –  у Європі, північній Африці, Азії, Тихоокеанському регіоні. Участь у цій війні взяла 61 держава. За різними оцінками, внаслідок війни загинуло від 50 до 85 мільйонів людей. Майже два роки світової війни Радянський Союз і нацистська Німеччина виступали як союзники, а 22 червня 1941 року вступили у військову боротьбу між собою.

На початку війни український народ, не мав своєї незалежної держави та був розділений між кількома країнами. Нацисти і комуністи, однаково не рахувалися з ціною людського життя та у власних цілях використовували прагнення українців до незалежності й суверенітету. При цьому наші землі розглядалися виключно як ресурс для збагачення чужинців. Водночас українська земля була одним із основних місць воєнних дій, територією масштабних битв та найзапеклішого спротиву.

Обидва тоталітарні режими (нацистський та комуністичний) під час окупації території України здійснювали численні злодіяння. Усім відомі злочини нацистів на окупованих територіях України (Голокост, розстріли мирного населення, спалення сіл, депортації). Однак довго замовчувалися численні злочини комуністичного режиму – розстріли політичних в’язнів у Західній Україні, підрив центру Києва і греблі ДніпроГЕСу, вбивство в Одесі поранених червоноармійців, скинутих в море разом із санітарними машинами тощо.

Людські втрати українців у Другій світовій склали близько 8 мільйонів осіб (із них п’ять мільйонів – цивільних та понад три мільйони військових). Економічні збитки сягнули 285 мільйонів тогочасних рублів.

Для нашого народу Друга світова війна не лише історія перемоги над нацизмом, але також – національна трагедія. Українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси.

Разом із тим необхідно наголосити на внеску саме українців у розгром нацизму і згадати як про військовослужбовців Радянської армії, вояків УПА, так і про тих українців і вихідців з України, що перебували у військових з’єднаннях інших держав: Польщі, США, Канади, Франції.

Друга світова війна стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського і комуністичного, а також через лицемірну «політику умиротворення» Гітлера провідними країнами світу. Тому важливо пам’ятати, що слабкість, страх і нерішучість міжнародної спільноти заохочує агресорів до все більшого розмаху злочинів. Сьогодні світове співтовариство повинно врахувати гіркий досвід та історичні уроки  Другої Світової війни і прийняти рішучі рішення для припинення російської агресії проти України.

Нині спадкоємицею сталінського комуністичного режиму є Російська Федерація, яка нахабно привласнює перемогу над нацизмом, маніпулює власними громадянами і намагається залякати весь світ.

Однак жодна країна не може претендувати на виняткову роль у перемозі над нацизмом. Перемога у Другій світовій війні – результат титанічних зусиль десятків держав і сотень народів.

Друга світова війна тривала шість років. Перемога над нацизмом була здобута внаслідок неймовірної концентрації всіх сил, взаємодопомоги, консолідації і мобілізації суспільства, солідарності народів та повного перелаштування економічного, політичного і соціального життя в інтересах боротьби зі злом. Ця історія добре показує, в який спосіб досягають важливих перемог.

Сьогодні, як і 80 років тому, українці зі зброєю в руках захищають Європу і дають шанс на побудову більш стійкого миру і створення нової, справедливішої, світової системи безпеки. Умовою для цього є перемога над Росією, відновлення територіальної цілісності України та унеможливлення майбутньої агресії російського імперіалізму проти будь-кого на планеті. Сьогодні в умовах агресії єдиний шлях відновлення миру і спокою – перемогти загарбника.

Слава Україні!

Інформаційні матеріали до Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війни (8 травня) Українського інституту національної пам’яті

Для студентів було проведено інформаційний дайджест до Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 рр.

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 364
Відвідувачів сьогодні: 33
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 280094