2012-07-05

ВИКЛАДАЧІ КОЛЕДЖУ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У КОЛЕГІЇ ПОЛТАВСЬКОГО ОУЛМГ

4 липня 2012 року директор коледжу Роман Сендзюк, викладачі спецдисциплін Олександр Ковальчук та Олександр Литвиненко взяли участь у виїзній колегії Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства на базі ДП «Полтавське ЛГ».

Колегія була присвячена вивченню передового досвіду роботи даного підприємства, а особливо використанню електронного обліку деревини, який першими в Полтавській області почали застосовувати саме лісівники Полтавського лісгоспу.

На початку колегії її учасники оглянули декоративний лісовий розсадник та лісові культури Розсошенського лісництва. Цінність досвіду лісового розсадника Розсошенського лісництва пов'язана ще й з тим, що в господарстві застосовуються новітні підходи до технологій вирощування лісових культур та декоративного садивного матеріалу. В останні роки підприємством розширено асортимент та обсяги маточників різних форм та видів декоративних рослин, збудовано 3 теплиці на 798 м2 та впроваджено нову технологію зеленого живцювання в касетах з використанням туманної установки зрошування, нарощено обсяг вирощування декоративних рослин у відкритому ґрунті та горщиках. Наступним об’єктом були місце відпочинку в Руднянському лісництві та  базисний лісорозсадник Борівського лісництва, де вирощується садивний матеріал сосни звичайної у відкритому та закритому ґрунті. Оглянули також систему  відеонагляду за лісовими масивами.  Лісівники кажуть, що на ній можна побачити не лише ліси Котелевського району, а й частину сусідніх зелених масивів Диканського району, а тому сподіваються,  виявивши пожежу ще на стадії загорання, досить легко заподіяти її поширенню.  У Полтавському лісгоспі це вже друга камера спостереження. Рік тому подібну встановили у Чалівському лісництві поблизу Полтави, через яку навіть видно частину міста. Наразі в лісах області це вже восьма система відеонагляду.

На сам кінець колегії, на лісосіці головного користування, полтавські лісівники продемонстрували роботу системи електронного обліку деревини (а саме приймання та відпуск лісопродукції), а також навантаження і вивезення лісопродукції автомобілями КрАЗ 6233М6. Як розповів директор ДП «Полтавське ЛГ» Олександр Холодний, автоматизація процесу обліку лісопродукції на верхніх та нижніх складах має на меті підвищення ефективності обліку лісопродукції, ведення контролю за подальшим рухом деревини від лісосіки до конкретного споживача та дозволить знизити трудовитрати по звітності на 70-80%, і скоротити терміни подання звітності у 3 рази, зменшить ризики недостовірності інформації на 98%, скоротить час праці лісничого на одному об’єкті на 30-40% і прискорить швидкість надходження інформації для прийняття управлінських рішень на 50%.

Залежно від місця збору та обробки інформації система розбивається на два основні етапи – робота в польових умовах та етап автоматизації, де використовуються накопичені в лісі дані. Результатом роботи першого етапу буде перелік всіх колод, які є в підпорядкуванні відповідальної особи, і перелік всіх документів, за якими було відпущено конкретні колоди. Проведення другого етапу роботи дає змогу прослідкувати шлях конкретної лісопродукції від верхнього складу до кінцевого покупця. Коректно внесені дані дозволяють формувати весь необхідний набір звітності, зокрема реєстри накладних, звіт про рух лісопродукції з можливістю відбору окремих лісництв чи відповідальних, а також групування по породах, сортиментах, діаметрах.

Приємно відзначити, що серед учасників колегії, а це представники обласного управління лісового та мисливського господарства, очолювані директорами делегації всіх 8 підприємств області в складі головних лісничих лісгоспів і 2-3 лісничих кращих лісництв, біля 70% складають  випускники нашого навчального закладу різних років.

На закінчення колегії начальник Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Тараненко підкреслив, що лісгоспами області і надалі будуть організовуватися екскурсії для викладачів і студентів коледжу на виробничі об’єкти передових лісогосподарських підприємств.

Литвиненко Олександр, викладач спецдисциплін, редактор сайту;

фото - автора

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 246
Відвідувачів сьогодні: 121
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 247646