Запобігання та протидія сексуальному насильству, пов’язаному зі збройною агресією російської федерації на території України

Згідно з листом МОН №1/6885-22 від 22.06.2022 та листом Полтавської обласної військової адміністрації Департаменту освіти і науки від 24.06.2022 №2235/02.02-25 повідомляємо учасникам освітнього процесу про алгоритм дій щодо постраждалих від війни й насильства, пов’язаного зі збройною агресією російської федерації на території України.

Будь-яке сексуальне насильство - є воєнним злочином, порушенням законів та звичаїв війни.

Як і за решту порушень норм міжнародного права, за сексуальне насильство передбачена відповідальність. Її призначають за результатами розгляду судових справ у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі, створеними трибуналами або національним судом України.

Саме тому важливо фіксувати злочини, свідками чи постраждалими від яких стали учасники освітнього процесу та збирати максимум доказів для притягнення винних до відповідальності.

В цьому випадку варто зробити наступне:

  • звернутися за медичною допомогою для фіксації стану здоров’я до медичного закладу (103);
  • повідомити про злочин Нацполіцію (102), Генеральну прокуратуру (0 800 507 001) або Урядову гарячу лінію (15 47);
  • зафіксувати злочин та можливих свідків: описати обставини, місце (адреса чи позначка на карті), дату й час злочину, ПІБ, дату народження та контакти постраждалої особи, детальну інформацію про злочинців (кількість, якщо відомо — імена й посади, наявність зброї, про що розмовляли між собою тощо), інформацію про схожі випадки у вашій місцевості, завдану шкоду, контакти свідків, фото/відео з місця подій.

Якщо потерпілі перебувають на тимчасово окупованій території і не мають змоги звернутися до уповноважених органів влади — можна повідомити про злочин Офіс Генерального прокурора телефоном (096 755 02 40) або електронною поштою (Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.).

Передати інформацію для подальшого розслідування можна:

  • на сайті Офісу Генерального прокурора України;
  • через телеграм-боти: @stop_russian_war_bot або @war_crime_bot. Сексуальне насильство нерідко стає сильною психологічною травмою для постраждалих, тому важливо звертатися й за психологічною допомогою. Таку допомогу можна отримати за телефоном Урядової гарячої лінії (15 47), Національної гарячої лінії з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації (116 123), безпосередньо у закладі освіти від практичного психолога чи соціального педагога.

Вчасна й професійна психологічна допомога може запобігти подальшому травмуванню та розвитку депресії у постраждалих.

На сайті Міністерства освіти і науки України розміщені актуальні матеріали, відео та анімації для батьків, учителів та дітей щодо запобігання сексуальному насильству. Ресурс доступу

https://mon.gov.ua/ua/news/aktualni-materiali-shodo-psihologichnoyi-pidtrimki-ta-zahistu-ditej-vid-seksualnogo-nasilstva-v-interneti

https://mon.gov.ua/ua/news/stop_sexting-privatnist-v-interneti-pid-chas-vijni

Ми сподіваємося, що вам ніколи не знадобиться цей текст. Однак з населених пунктів, які побували під російською окупацією або в зоні бойових дій, надходить дедалі більше інформації про зґвалтування солдатами ворожої армії. Такі історії, на превеликий жаль, – не поодинокі, й винні в них лише нападники. 

Марина БУРДИМ, практичний психолог коледжу

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 1569
Відвідувачів сьогодні: 736
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 261802