Викладачі коледжу долучилися до презентації книги, присвяченої пам’яті селекціонеру Дослідної станції лікарських рослин Лідії Шелудько

20 вересня викладачі коледжу долучились до урочистої презентації книги «Високі вітрили життя», яка присвячена пам’яті селекціонеру Дослідної станції лікарських рослин Лідії Панасівні Шелудько.

Захід відбувся у Лубенському краєзнавчому музеї ім. Гната Стеллецького, де зі вступним словом до присутніх звернулась Тетяна Сафронова, працівник музею, яка запропонувала бути модератором зустрічі наукового працівника Дослідної станції лікарських рослин Лідії Глущенко.

До слова був запрошений доцент Полтавського аграрного університету Віктор Самородов, який наголосив, що Лубенщина – колиска лікарських рослин.

Соратниця Лідії Шелудько – Наталія Куценко, ознайомила присутніх зі сторінками життя сортознавиці, розповіла як за чотири з половиною десятиріччя роботи на станції Лідії довелося працювати з 13 лікарськими культурами, але найбільша її любов була саме м'ята. Унікальна колекція м’яти  – 237 зразків, якої без перебільшення, немає більше ніде у світі, навіть у Болгарії – країні, де селекції м'яти надають державного значення. До держреєстру завдяки Лідії Шелудько занесено 7 сортів м’яти. Сорти «Чорнолиста», «Мама», «Лебедина пісня», «Згадка», «Посульська», «Лубенчанка», «Лідія» і досі є неперевершеними у сортознавстві і широко використовуються у промисловості. З них сорт Згадка – єдиний не занесений до українського держреєстру, але вирощується на великих площах у багатьох країнах світу.

Людмила Глущенко поділилася спогадами про Лідію Панасівну, яку знала особисто, та наголосила, що нема периферійноі науки, є наука високих досягнень незалежно від того, де працює автор винаходів.

Завідувач кафедри землеробства і агрохімії Полтавського аграрного університету, професор Сергій Поспєлов говорив про значні здобутки у сортознавстві  Полтавщини, де діє 4 станції лікарських рослин. Наголосив на тому, що Лідія Шелудько була всебічно розвиненою, активною людиною.

Під кінець зустрічі виступила працівник Лубенського краєзнавчого музею Тамара Дяченко, яка згадала особу селекціонерки.

«Високі вітрила життя Лідії Шелудько» – книга, яку створив творчий колектив у складі завідувача кафедри Полтавського аграрного університету, професора Сергія Поспєлова, науковців Дослідної станції лікарських рослин Людмили Глущенко та Наталії Куценко. Також у книзі є публікації Лубенської краєзнавиці Тамари Дяченко, завідувачки відділом Ботанічного саду у Києві Світлани Клименко та інших.

Наприкінці зустрічі учасники заходу дегустувати смакові якості сортів м'яти перцевої, які вивела Лідія Шелудько у запропонованих організаторами чаях.

Олена ДЕМ'ЯНЕНКО, Єлізавета ГРИБОВИЧ, вкладачі фахових дисциплін

фото – авторів та Олександра Міщенка

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 1999
Відвідувачів сьогодні: 390
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 268787