ПРО ЛІСОВЕ БАГАТОБОРСТВО У ЛУБЕНСЬКОМУ ЛІСОТЕХНІЧНОМУ КОЛЕДЖІ

Виклики сьогодення вносять непередбачувані зміни у наше життя, але приємні спогади про Всеукраїнські спортивно-інтелектуальні змагання професійного спрямування «FORESTRY QUEST» серед студентів коледжів та університетів, що навчаються за спеціальністю «Лісове господарство» залишаються в пам’яті на довго! Надія є на 2021 рік!

Змагання «FORESTRY QUEST» і лісове багатоборство мають спільні корені.

У 60-х роках ХХ століття були поширені змагання серед студентів (а на той час учнів) лісових та лісотехнічних технікумів України та колишнього СРСР із лісового багатоборства. Проведення таких змагань сягає своїм історичним корінням ще у 1966 рік, коли вперше було проведено Всеукраїнські лісові багатоборства серед учнів технікумів. Ця традиція періодично то зникала, то знову відроджувалася. Команди технікуму неодноразово виходили переможцями республіканських змагань.

У програму змагань входив весь комплекс фахових дисциплін, що вивчався, а саме:

  • потрібно було правильно, дотримуючись вимог з техніки безпеки, звалити в заданому напрямку дерево, обрізати гілля і раціонально розкряжувати хлист;
  • визначити за гербарними зразками деревні і чагарникові породи, насіння, хвороби та шкідників лісу, представників ґрунтового покриву;
  • визначити за допомогою бусолі азимут і румб;
  • кинути в ціль гранату;
  • вразити з гвинтівки у мішень.

І все це на заданому маршруті за найменший час.

Команди Лубенського лісового технікуму неодноразово брали участь у таких змаганнях і за кордоном. Традиційно, наприкінці 60-х років ХХ ст. від колишнього СРСР в міжнародних змаганнях брали участь команди Лубенського і Лісінського (Ленінградська область РРФСР) лісових технікумів. Їх суперниками були команди переважно країн «соціалістичного табору» - Угорщини, Болгарії, Польщі, Румунії, Чехословаччини та на той час двох окремих німецьких держав - Німецької Демократичної Республіки (НДР) та Федеративної Республіки Німеччина (ФРН).

Слід зазначити, що під час міжнародних змагань, окрім традиційних етапів були пункти, де необхідно було виконати такі завдання:

  • рубка сокирою на ціль (заруб сокирою на точність);
  • визначення відстані до макету козулі;
  • визначення несправності у бензопилі;
  • підготувати деревний хлист до трелювання.

Інформація з музею коледжу про участь наших команд у міжнародних змаганнях з лісового багатоборства у 1967-1969 рр.

Так, у вересні 1967 року такі змагання були проведені в м. Трутнов (Trutnov) (Чехословаччина). Наша команда у складі Івана Дягеля, Василя Небелиці і Анатолія Даниленка виборола 5 місце.

Радянські команди Лубенського та Лісінського лісових технікумів на змаганнях у Чехословаччині (1967 р.)

 Вже у вересні 1968 р. наші юнаки змагалися в місті Рабелтельдольт (НДР) на базі Шверінського лісового навчального закладу, де наші учні Петро Цікал, Микола Охріменко та Микола Удовиченко посіли почесне 3 місце. Це був найбільш вдалий виступ у міжнародних змаганнях нашої команди.

Більш детально в архіві коледжу збереглася інформація про змагання 1969 року, які відбулися в угорському місті Сегед (Szeged). Тоді команда нашого навчального закладу у складі Миколи Білика, Миколи Новіка і Григорія Юрченка подарувала технікуму 7 місце. Керівником команди був Каяюк Яків Хрисанфович, а загалом керував радянською делегацію, яка складалася з вже вищеперелічених двох технікумів, - директор Лубенського лісового технікуму Єсіпов Іван Кірсанович.

 Радянська делегація у м. Сегед біля історичного музею

У таблиці наведено перелік 16 команд із різних країн та результати змагань в Угорщині.

Таблиця - Результати змагань 1969 року, м. Сегед

з/п

Назва команди або місто, де знаходиться технікум

Країна, яку представляє команда

Зайняте місце

1

Шопронь

Угорщина

І

2

Сегед

Угорщина

ІІ

3

Шварцбург

Німецька демократична республіка

ІІІ

4

Брінек

Польща

IV

5

Рабен-Штейнфельд

Німецька демократична республіка

V

6

Бєловєж

Польща

VI

7

Лубни

СРСР

VII

8

Лісіно

СРСР

VIII

9

Трутнов

Чехословаччина

IX

10

Пісек

Чехословаччина

X

11

Банска-Штаавніца

Чехословаччина

XI

12

Болгарія – «А»

Болгарія

XII

13

Міліч

Польща

XIII

14

Жепень

Польща

XIV

15

Болгарія – «В»

Болгарія

XV

16

Сегед-ІІ

Угорщина

поза конкурсом

У нашому навчальному закладі теж проводилися внутрішньотехнікумівські змагання із лісового багатоборства, а з 1987 року лісове багатоборство проводиться як навчальна практика з метою контролю професійної підготовки студентів. Вона передбачає виявлення ступеня готовності студентів спеціальності «Лісове господарство» комплексно використовувати отримані теоретичні знання та показ практичних вмінь і навичок.

До початку практики з лісового багатоборства викладачі фахових дисциплін підбирають відповідні об'єкти, оформляють їх, складають детальні лісорослинні, лісівничо-таксаційні та інші необхідні характеристики. Ця робота проводиться під час проведення навчальних практик із фахових дисциплін. Кількість лісових ділянок (об'єктів) відповідає кількості учасників, які охоплені під час перевірки знань. Як правило, група поділяється на дві рівні частини.

Підготовка студентів до даної практики проводиться як самостійно, так і колективно - під час проведення навчальних практик, туристичних походів, екскурсій і консультацій.

На території одного або двох-трьох суміжних лісових кварталів підбирається не менше 15 (на половину групи) ділянок лісонасаджень, з різними лісорослинними умовами, віковими категоріями, складом, та іншими таксаційними ознаками. На кожній ділянці до початку практики нумеруються дерева. Викладачем проводиться контрольне обстеження і опис згідно бланків відповідей, що будуть запропоновані студентам. Межі ділянок визначаються в радіусі 25-30 метрів навколо пронумерованих дерев.

Перед початком практики студенти проходять інструктаж з техніки безпеки. Знайомляться з послідовністю проведення змагання. Кожного дня проводиться практика з двох навчальних дисциплін. Студенти отримують бланки для записів обстеження по цих пунктах, необхідні інструменти та посібники. Шляхом жеребкування визначається завдання, яке видається студентові для роботи.

Визначається місце знаходження викладачів, яке забезпечується «польовими меблями» та необхідною кількістю довідників та посібників, гербарними зразками.

Після цього студенти рушають на свої ділянки і приступають до виконання завдань. В цей час викладачі контролюють роботу студентів (2 суміжні пункти на викладача).

У міру готовності окремих студентів, викладачі повертаються на основне місце збору, де перевіряють бланки відповідей, ведуть опитування по гербаріях та колекційних зразках (якщо це передбачено по відповідній дисципліні), оцінюють роботу студентів.

Відомості з оцінками з кожної дисципліни надходять до голови циклової комісії. Наступного дня проводиться практика із двох наступних навчальних дисциплін. По завершенню практики виводиться комплексна оцінка (як середнє арифметичне з 5 оцінок).

Для студентів, що отримали найвищі оцінки з лісового багатоборства застосовуються різноманітні форми заохочення.

До програми практики з лісового багатоборства включено матеріал п’яти навчальних дисциплін: ботаніки, дендрології, лісівництва, лісозахисту та лісових культур і лісомеліорації.

Зміст роботи кожного студента по обстеженню своєї ділянки логічно витікає зі змісту форм бланків обстеження (дендрологічного, ботанічного, лісівничого, лісокультурного та ентомологічного і фітопатологічного).

При виконанні ботанічного обстеження насаджень проводиться збір рослин – індикаторів ґрунтового покриву та опис трьох рослин, вказавши їх назву, умови місцезростання. Описується їхнє господарське використання (харчове, кормове, лікарську цінність, визначається чи отруйна рослина, та вказуються при необхідності заходи по її охороні). За видами рослин студенти дають оцінку стану ґрунтів.

Так, із дисципліни «Дендрологія» учасникам лісового багатоборства необхідно виконати дендрологічне обстеження, а саме: зібрати і визначити зразки деревних та чагарникових порід та описати дві деревні і одну чагарникову породу.

З навчальної ж дисципліни «Лісівництво» студенти проводять лісівниче обстеження лісового насадження, визначають його склад, форму, повноту, бонітет густоту деревостану, визначають головну та панівну породи, тип лісорослинних умов та тип лісу. Описують складові частини лісостану: підгін, підлісок, підріст та проектують необхідні господарські заходи.

«Лісозахист» - виконується ентомологічне і фітопатологічне обстеження та провадиться загальний нагляд за можливими хворобами і шкідниками на ділянці (з їх визначенням), заповнюється відповідна документація і плануються профілактичні або винищувальні заходи.

Лісокультурне обстеження лісового насадження, окрім визначення строків заготівлі насіння наявних порід у лісостані, передбачає також визначення можливості природного поновлення після лісозаготівлі, а при його неможливості - підбір асортименту, схеми змішування та густоти майбутніх лісових культур, планування заходів по їхньому догляду.

З 2018 року було відновлено традицію змагань з лісового багатоборства - Всеукраїнські спортивно-інтелектуальні змагання професійного спрямування серед студентів коледжів та університетів, що навчаються за спеціальністю «Лісове господарство», під назвою «FORESTRY QUEST».

Ініціатива належить студентському науковому гуртку «Київська асоціація студентів-лісівників» та її керівникові, доценту кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України Ганні Олександрівні Лобченко.

Цього ж року наш коледж на змаганнях завоював І місце серед 9 команд, які представляли 3 університети та 4 коледжі. За умовами змагань команда мала складатися з чотирьох учасників, серед яких одна дівчина. Наш коледж представляли студенти IV курсу: Ігор Макаревич, Валентин Черня, Анна Здоровик та Олексій Костенок.

 Команда коледжу після змагань «Forestry quest» у 2018 році

Вдруге змагання пройшли у 2019 році. У них взяли участь вже 15 команд з 10 областей України, серед яких команди 8 університетів та 7 коледжів. Нашій команді «Lubny foresters», яку представляли студенти IV курсу спеціальності «Лісове господарство» Віталій Коваленко (група ЛГ-41), Євген Ткаченко (ЛГ-43), Каріна Дончик (ЛГ-43) та Ігор Яременко (ЛГ-41) вдалося вибороти високе друге місце!

 Команда «Lubny foresters» на ІІ змаганнях «Forestry quest» у 2019 році

Участь студентів у подібних змаганнях надає їм можливість показати впевненість у своїх знаннях і свою майстерність та безпосередньо поспілкуватися зі студентами-лісівниками з інших навчальних закладів України й обмінятися цікавинками студентського життя.

 Олександр Литвиненко, викладач фахових дисциплін, адміністратор сайту,

Роман Сендзюк, канд. с.-г. наук, директор коледжу;

фото - авторів

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 1110
Відвідувачів сьогодні: 183
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 267576