НА ШЛЯХУ ДО ОБРАНОЇ ПРОФЕСІЇ: В МАЙБУТНІХ ДЕРЕВООБРОБНИКІВ - ТЕХНОЛОГІЧНА ПРАКТИКА

Обробка деревини – одне з найдавніших ремесел, опанованих людиною. Завдяки своїм чудовим властивостям дерево було і залишається цінним та широко вживаним будівельним матеріалом.

Фахівець із деревообробних та меблевих технологій – багатопрофільна спеціалізація, яка є затребуваною й важливою. Він виготовляє меблі (м’яку, корпусну, офісну), бере участь у будівництві: виготовленні і монтажі дверей і вікон, меблів, що вбудовуються, монтажі перегородок, врізанні замків, ручок, облицюванні стін дерев’яними панелями, а також виготовленні будь-яких виробів з дерева: бігових лиж, вішалок, карнизів, свічників і всіляких декоративних предметів.

Технік-технолог – одна з найбільш поширених спеціальностей, яку постійно потребують підприємства України, адже він працює не тільки з деревом, а й із матеріалами, які замінюють дерево, з різним способом кріплення і монтажу продукції, металевими шурупами, скобами, цвяхами, клеями, матеріалами, необхідними для облицювання, обтягування, обробки, дерев'яних виробів (плівками, лаками, фарбами, тканинами).

Жодна сфера виробництва, будівництва, обслуговування, комунального та сільського господарств, приватний сектор, комплексна механізація і автоматизація технологічного процесу деревообробного виробництва, а також впровадження обладнання з програмним керуванням не може обійтись без фахівця із деревообробних та меблевих технологій.

Сучасні досягнення в галузі деревообробки дають змогу виготовляти все нові й нові вироби з деревини. Сьогодення вимагає застосовування високотехнологічних верстатів для обробки деревини та ліній по збиранню столярно-будівельних конструкцій, а для виконання цих робіт необхідні висококваліфіковані робітники відповідної спеціальності. Саме тому навчання на 3-му курсі за освітньо-професійною програмою «Обробка деревини» характерне тим, що водночас із здобуттям освітньо-кваліфікаційного рівня «Молодший спеціаліст» відбуваються курси професійної підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Кваліфікований робітник» з робітничої професії 7423 «Верстатник деревообробних верстатів».

Верстатники деревообробних верстатів – майстри на всі руки, адже вправно володіють уміннями виконувати поздовжній та поперечний розкрій пиломатеріалів з деревини м’яких і твердолистяних порід на однопильних верстатах, свердління отворів у деталях на одношпиндельних свердлильних верстатах з механічною подачею, стругання в кут крайки та пласті брускових деталей на фугувальних та рейсмусових верстатах, фрезерувальні роботи на фрезерних верстатах, точіння деталей середньої складності; випилювати деталі з деревини за розміткою на стрічкопиляльних верстатах; розкроювати деревину та заготовки під кутом та по шаблону на круглопиляльних верстатах; вибирати пази в деталях на свердлильно-пазувальних верстатах; налагоджувати ці верстати. І все це здобувачі освіти проєктували під час написання курсових робіт та проходження навчальних практик, зокрема з робітничих професій.

Непомітно пролетіли для здобувачів освіти 3-го курсу освітньо-професійної програми «Обробка деревини» спеціальності 205 «Лісове господарство» попередні роки навчання в стінах коледжу, протягом яких студенти здобували знання з профільних фундаментальних фахових дисциплін із урахуванням сучасних досягнень зарубіжної й вітчизняної науки теоретичного та прикладного характеру, досвіду роботи передових підприємств галузі (виробництва) та вимог чинної галузевої нормативно-технічної документації й отримали комплексну підготовку з питань обробки деревини: пиляння, стругання, довбання, свердління; розмітки та розкрою пиломатеріалів; вирізування заготовок; оздоблення, ґрунтування, шпаклювання, шліфування; збирання і монтування столярних і меблевих виробів, лакування.

І ось настав час, коли кожен має зробити вибір місця безпосереднього першого знайомства із виробництвом.

У четвер, 20 травня, під керівництвом завідувача навчально-виробничими практиками Андрія Рудика була проведена нарада на тему «Виробнича технологічна практика» для студентів групи ОД-31 та керівників практики від коледжу. Він ознайомив присутніх з переліком базових підприємств та керівниками практики від коледжу, а також наголосив на особливостях ведення методичної документації технологічної практики. Провідний спеціаліст з охорони праці Ігор Кублінський провів зі здобувачами освіти первинний інструктаж з техніки безпеки, а керівники практики Григорій Пєтухов, Олександр Заканич та Микола Якименко доповнили виступи своїх попередників, акцентуючи увагу студентів на особливостях виробничих процесів, програми практики та збору матеріалу для написання звіту з практики.

Тож, майже місяць, з 21 травня по 25 червня, здобувачі освіти такої прекрасної професії нашого коледжу будуть знайомитися із особливостями технологічних процесів виробництва в цехах і на дільницях 6-ти профільних підприємств Полтавської, Донецької, Дніпропетровської областей та самостійно приймати відповідальні рішення.

Андрій Рудик – завідувач навчально-виробничими практиками;

фото - Владислав Савуляк, студент групи ОД-31

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 1149
Відвідувачів сьогодні: 787
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 271174