ДЕНЬ ДОВКІЛЛЯ І ДЕНЬ ЗЕМЛІ: ЯК ДОПОМОГТИ ПЛАНЕТІ?

У квітні українці відзначають дві важливі дати, пов’язані з середовищем існування: у третю суботу квітня – Всеукраїнський День довкілля та 22 квітня – Міжнародний День Землі – свято єднання людей планети заради захисту навколишнього середовища, дбайливого ставлення до викопних природних ресурсів, збереження та примноження відновлюваних.

Значні зусилля людства цьогоріч спрямовані на боротьбу з пандемією, але зміни клімату залишаються такою ж важливою проблемою та потребують адекватних заходів.

На думку Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, якби громадянам Землі вдалося досягти великих успіхів у виконанні Цілей сталого розвитку та Паризької кліматичної угоди, кращою була б і підготовка до боротьби з пандемією.

Приурочено до цих дат проводяться екологічні толоки з метою прибирання територій, берегів і акваторій найближчих водойм, ліквідації стихійних звалищ, створення парків, скверів і зелених куточків, поширення екологічних знань.

Кожен громадянин, навіть за умов карантину, може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглу територію, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.

Важливий факт стосовно походження святкування Дня Землі: його пов’язують із ініціативою адміністратора американського штату Небраска Джона Мортона, який запропонував проведення дня, присвяченого благоустрою, із заохоченням призами тих, хто посадить найбільше дерев. Лише за один день було висаджено понад 1 млн дерев.

Після цього у 1882 році в штаті Небраска 22 квітня було проголошено офіційним святом – Днем дерева.

Надалі зміст свята розширювався, воно набувало міжнародного визнання і в 1971 році було офіційно проголошене ООН як Міжнародний День Землі.

Для лісівників, і не тільки у дні екологічних заходів, це перш за все – щоденна клопітка праця з відновлення лісів та створення нових. Кожен бажаючий може приєднатися до цієї важливої справи, звернувшись до найближчого лісництва або лісгоспу.

Якщо ви збираєтеся зайнятися озелененням самотужки, нагадуємо:

  • садіння дерев – це чудове рішення для боротьби зі зміною клімату та захисту біорізноманіття, але неправильне дерево в неправильному місці може нанести більше шкоди, ніж користі.
  • найкраще висаджувати дерева, що зустрічаються у природі вашої місцевості, включаючи деякі рідкісні та види дерев, що важливі з екологічної та економічної точки зору, але уникаючи видів, які можуть стати інвазивними.
  • використовуйте сіянці та саджанці дерев, які підходять для місцевого клімату та до того, як він може змінитися в майбутньому.

У зв’язку зі складною епідемічною ситуацією щодо поширення коронавірусної інфекції (COVID-19):

Долучайтеся до екологічних заходів, щоб допомогти планеті, тим самим собі!

Використано матеріали: #PEFC #pefcukraine

Олександр Литвиненко, викладач фахових дисциплін, адміністратор сайту

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 1501
Відвідувачів сьогодні: 452
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 274709