ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО ФАХОВУ ПЕРЕДВИЩУ ОСВІТУ»: ОЧІКУВАННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

З 9 серпня 2019 року набрав чинності Закон України «Про фахову передвищу освіту», що є вагомим кроком у реформуванні системи освіти в нашій державі.

 Для колективів понад 410 технікумів, коледжів та прирівняних до них училищ – це важлива подія, на яку чекали майже п’ять років.

Цим Законом встановлено основні правові, організаційні, фінансові та управлінські засади функціонування системи фахової передвищої освіти як окремої ланки освіти.

Про це та про очікування і перспективи читайте у інтерв’ю головного редактора газети «Лубенщина» із директором Лубенського лісотехнічного коледжу Романом Сендзюком:

Які зміни відбудуться у статусі закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації ?

Закон передбачає самостійного складника системи освіти – фахову  передвищу освіту. Основу цієї ланки складатимуть заклади фахової передвищої освіти, в які будуть трансформовані нинішні коледжі та технікуми з 1 січня 2020 року. Основним результатом їхньої діяльності стане підготовка фахового молодшого бакалавра.

Фахові коледжі, за наявності відповідних ліцензій, матимуть можливість здійснювати підготовку як за коротким циклом вищої освіти або першим (бакалаврським) рівнем так і працювати у сфері професійної (професійно-технічної) освіти.

Закон дозволяє неодноразово здобувати фахову передвищу освіту за бюджетні кошти. Так, вступники, які раніше вже здобували освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста за кошти держбюджету, мають право  безоплатно здобувати фахову передвищу освіту. Крім того заклади фахової передвищої освіти зможуть запропонувати вступ на навчання за скороченою програмою не тільки тим, хто має диплом кваліфікованого робітника, але й тим, хто раніше здобув вищу освіту. Не встановлюються обмеження щодо віку студентів.

Законом передбачена нова система державного фінансування: субвенція з державного бюджету покриватиме здобуття повної загальної освіти, а також підготовку за спеціальностями, яким надається особлива підтримка.

Відповідно до нового Закону запроваджуються елементи корпоративного управління навчальними закладами, що сприятиме врегулювання конфлікту інтересів. При коледжах діятиме Наглядова рада, яка працюватиме над стратегічним розвитком закладу, шукатиме додаткові джерела фінансування, зможе впливати на керівництво в разі виникнення суттєвих проблем у діяльності.

Останній прийом на здобуття освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста відбувся у 2019 році. Які  ж особливості вступу на фахового молодшого бакалавра у 2020 році?

  1. Дуже важливо, що збережено можливість вступу до фахових коледжів на основі базової загальної освіти (9 класів), що передбачає одночасне здобуття повної середньої освіти та ступеня фахового молодшого бакалавра. Прийом на навчання цієї категорії абітурієнтів відбуватиметься за результатами вступних випробувань у коледжі.
  2. Вступники на основі 11ти класів зможуть подати для вступу сертифікати ЗНО з визначених предметів або складати вступні іспити на власний розсуд. Але пріоритет надається результатам ЗНО: у разі подачі сертифікатів ЗНО бал вступника за відповідне вступне випробування підвищується на 25%.
  3. Вперше для вступу на основі 11ти класів будуть прийматися сертифікати ЗНО чотирьох років: 2017 (крім іноземних мов), 2018, 2019 та 2020 з усіх предметів.
  4. Незмінними залишаються терміни подачі заяв і документів абітурієнтів: з 1 липня і протягом місяця приймальні комісії повинні забезпечити всі процедурні питання вступу. Більш конкретні терміни подачі заяв, складання вступних іспитів чи конкурс сертифікатів ЗНО і зарахування  будуть детально прописані в Правилах прийому на навчання.
  5. Певних змін зазнали форми навчання: традиційна заочна форма трансформується в дистанційну, дуальну, екстернатну, тощо.

Таким чином прийнятий Закон сприятиме створенню системи фахової передвищої освіти як окремої ланки освіти нового покоління, що забезпечить належні умови для підвищення рівня підготовки кваліфікованих кадрів з фаховою передвищою освітою.

 Олександр Міщенко, головний редактор газети «Лубенщина»;

фото – Олександра Заканича

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 571
Відвідувачів сьогодні: 150
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 272582