ВИКЛАДАЧІ КОЛЕДЖУ ПРИЙНЯЛИ УЧАСТЬ У КОНФЕРЕНЦІЇ, ПРИСВЯЧЕНІЙ 100-РІЧЧЮ КАФЕДРИ ВІДТВОРЕННЯ ЛІСІВ ТА ЛІСОВИХ МЕЛІОРАЦІЙ НУБІП УКРАЇНИ

6-8 листопада 2019 у м. Києві Навчально-науковим інститутом лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України, Державним агентством лісових ресурсів України, Товариством лісівників України була проведена Міжнародна науково-практична конференція «Відтворення лісів та лісова меліорація в Україні: витоки, сучасний стан, виклики сьогодення та перспективи в умовах антропоцену», присвяченій 100-річчю кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України.

У конференції взяли участь представники державних підприємств лісової галузі, представницьке коло науковців, освітян та засобів масової інформації. Зарубіжні делегації були представлені фахівцями з Німеччини, Польщі, Бєларусі. Учасники представили різні точки зору щодо сучасного стану лісокультурної справи і лісової меліорації, науки, освіти, виробництва, висвітлили міжнародний досвід та обговорили перспективи.

Наш коледж на конференції представляли директор коледжу, к.с.-г.н. Роман Сендзюк, викладачі фахових дисциплін Вікторія Сендзюк, Олена Дем’яненко та Ангеліна Чичул.

Учасники конференції звернули увагу на вагомий внесок кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій у справу підготовки висококваліфікованих фахівців для лісового і садово-паркового господарства, у розвиток лісовідновлення та лісорозведення, плантаційного лісовирощування, екоадаптаційного відтворення лісів, лісової меліорації, агролісівництва і високо оцінили науково-організаційний рівень підготовки та проведення конференції.

У результаті обговорення наукових доповідей, знайомства з практичною діяльністю ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція», обміну думками з проблем сучасного розвитку відтворення лісів і лісових меліорацій, учасники конференції прийняли таку ухвалу:

1. Колективам вищих навчальних закладів України лісового профілю посилити діяльність в напрямі реалізації рішень Міністерства освіти і науки України з питань удосконалення підготовки фахівців, а саме:

а) вважати за необхідне розширення магістерських програм підготовки фахівців для лісової галузі України за такими програмами: відтворення лісів та лісових меліорацій, поновлення та розведення лісу, декоративне розсадництво, лісова меліорація, агролісівництво.

б) для реалізації цього завдання рекомендувати Національному університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП), Національному лісотехнічному університету України (НЛТУ), Харківському національному агарному університету ім. В.В. Докучаєва (ХНАУ) та іншим навчальним закладам посилити увагу питанням гармонізації фахового навчально-методичного забезпечення до європейських вимог.

2. Розширити співробітництво із зарубіжними університетами, здійснювати стажування викладачів за кордоном і короткотермінове навчання студентів (1-2 семестри) у навчальних закладах інших країн; створити загальноєвропейський простір наукових досліджень у галузі відтворення лісів та лісових меліорацій, що передбачає спільне з іншими країнами проведення наукових досліджень, наукових симпозіумів, з'їздів, конференцій, семінарів тощо.

3. Імплементувати результати наукових досліджень у виробництво, зокрема у навчально-дослідних господарствах та підприємствах лісової галузі.

Учасники конференції звертаються з такими пропозиціями:

  1. Рекомендувати науково-технічному управлінню Державного агентства лісових ресурсів України, науковим центрам (Українському ордена «Знак Пошани» науково-дослідному інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького (УкрНДІЛГА), НЛТУ, НУБіП, ХНАУ)) під час опрацювання перспективних планів наукової роботи спрямувати зусилля наукового потенціалу країни на комплексне вирішення питань, пов'язаних із збереженням і примноженням біорізноманіття, підвищенням продуктивності, біологічної стійкості та соціально-екологічного і економічного значення лісів, відтворенням лісів на засадах екологічно орієнтованого лісівництва, розробкою наукових основ оптимізації агроландшафтів із впровадженням агролісівництва, що забезпечують сталий розвиток агросфери. Координацію цієї роботи покласти на президію Лісівничої академії наук України та наукові підрозділи закладів вищої освіти.
  2. 3 метою пропаганди наукових знань з відтворення лісів та лісових меліорацій на підприємствах лісового господарства, аграрних господарств та серед населення вважати за доцільне тісне співробітництво з громадськими організаціями «Асоціація агролісівників України», «Асоціація агроекологів» та ін.
  3. До законодавчих та виконавчих органів влади - сприяти гармонізації національного законодавства з міжнародними вимогами.
  4. До українських і закордонних донорів - надавати консультативну, технічну, методичну та фінансову допомогу для підтримки наукових досліджень з питань відтворення лісів та лісовик меліорацій.
  5. До засобів масової інформації - поінформувати широкі верстви населення про результати та рішення міжнародної конференції.

Роман Сендзюк, директор коледжу;

фото – автора та з сайту НУБіП України

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 4315
Відвідувачів сьогодні: 382
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 309133