З’ЇЗД ЛІСІВНИКІВ УКРАЇНИ ПРОДЕМОНСТРУВАВ СИЛУ І МІЦЬ ЛІСІВНИЧОЇ ГРОМАДИ

25 вересня відбувся IV з’їзд лісівників України, скликаний для обговорення нагальних питань щодо стану, проблем і перспектив розвитку лісового господарства України.

У ньому взяли участь 427 делегатів від трудових колективів підприємств, організацій і установ лісового господарства, наукових та освітніх установ майже 50-тисячної громади працівників лісової галузі країни, профспілок та громадських організацій лісівничого спрямування усіх областей України, науковці, народні депутати України, голови обласних державних адміністрацій.

Делегатом від Лубенського лісотехнічного коледжу був кандидат сільськогосподарських наук, Заслужений лісівник України, Відмінник освіти України, Відмінник лісового господарства України, директор коледжу Сендзюк Роман Васильович.

Головною метою скликання IV з’їду лісівників України є опрацювання спільних рішень щодо подальшого розвитку та реформування українського лісового господарства на основі європейських стандартів та досвіду.

Відкриваючи з’їзд, заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар наголосив, що його проведення обумовлене не лише складної ситуацією, в якій нині опинилися лісова галузь, а й нагальною потребою проведення конструктивних змін. Він звернув увагу на три пріоритети, які необхідно реалізувати, щоб лісова галузь змогла повноцінно функціонувати та розвиватися. «По-перше, це вирішення питання фінансового забезпечення ведення лісового господарства в різних географічних зонах, сприяння довгостроковим інвестиціям в лісове господарство. По-друге, це забезпечення стабільності лісового, податкового і природоохоронного законодавства на довгостроковий період. Особливо це стосується термінового вирішення питання оподаткування земельним податком лісових земель. По-третє, це вдосконалення лісоуправління та зміна ставлення суспільства, громадськості, можновладних структур до представників лісівничих професій, до самого лісового господарства, як до соціально важливого сектору економіки, що робить надзвичайно важливу і корисну справу» - зазначив Володимир Бондар.

За його словами, відсутність протягом трьох останніх років фінансування лісового господарства фактично призвело до втрат професійних кадрів на півдні та сході країни, деградації систем лісовпорядкування та ефективного захисту лісів, до неможливості запровадження новітніх технологій та оновлення застарілої техніки та засобів виробництва.

Співголова з’їзду, Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук зауважив, що такі масштабні заходи лісівники організовують раз у 10 років, і сьогоднішній з‘їзд - це не лише демонстрація єдності, а й перспективи подальшого розвитку. У своїй співдоповіді він зазначив, що сьогодні перед колективами стоять ряд викликів:

1. Нестабільність в прийнятті Законів, відсутність соціального захисту лісової охорони.

2. Не вирішене питання державної підтримки лісового господарства.

3. Одне із найбільших в Європі податкових навантажень.

Накладаються і природні виклики, спричинені змінами клімату та соціальним станом людей в лісових селах, відсутністю робочих місць, що приводить до нелегальних рубок, браконьєрства, нелегального видобутку корисних копалин. Можливо, з Києва не видно, як видобуваються безконтрольно природні ресурси на місцях, знищуються лісові масиви. Чому в Європі немає нелегальних рубок? Бо вони в першу чергу основний індикатор соціального стану населення на селі, та й крадену деревину нікуди продати. 

«Лікар лікує, вчитель навчає, лісівник вирощує ліс. Ліс, який неможливо виростити за одне лісівниче життя. Тож лісівникам потрібна стабільність, в тому числі і податкова. Десять мільйонів гектарів лісів вирощено не одним лісівничим поколінням і вами в тому числі», - таким завершальним лейтмотивом звернувся до присутніх Юрій Марчук.

Цікавим та емоційним був виступ Валерія Самоплавського (Міністр лісового господарства у 1987-1997рр., Голова Державного комітету лісового господарства 1997-2002рр.): «... коли я почув, що на зустріч з працівниками галузі будуть запрошені перші особи держави, я підтримав ідею проведення з'їзду, повіривши, що керівництво держави почує свій народ. Я надіявся, що людям дадуть відповідь на питання: чому цілеспрямовано знищується галузь, чому котрий вже рік вона взагалі не фінансується, хто дав всім засобам масової інформації команду «ФАС»? Народу не нав’язали, а вже вбили в голову, що ліс вирізають і в Європу продають. А народ ніяк не второпає, що ніякого зв’язку між рубкою лісу і експортом немає. Що якщо, взагалі правителі опустять «залізну завісу» (що історія це вже знає), то все одно, заготівля деревини, тобто збір врожаю буде продовжуватися. Запам'ятайте: влада буде робити рівно стільки, скільки їй дозволите ви! Сьогодні лісова галузь залишилася наодинці зі своїми проблемами. Разом із тим, її продовжують розхитувати. В очах суспільства лісівників зробили злочинцями. Відтак зміни до закону щодо податкових ставок є плановим наміром довести до банкрутства лісові господарства та вчергове показати надуману неефективність діяльності галузі загалом» - підсумував Валерій Самоплавський.

Підсумовуючи роботу з’їзду, слід відзначити, що задекларований окремими силами рух до приватизації лісів, до створення єдиної компанії, до передачі лісового господарства у концесію – це рух, який в кінцевому своєму варіанті означає знищення українських лісів. Це думка делегатів з’їзду0, фахівців галузі, науковців та освітян, представників об’єднаних територіальних громад. 

На фото - делегація Полтавських лісівників на з'їзді

З'їзд відбувся і лісівники України в очікуванні позитивних зрушень в бік збереження та подальшого розвитку існуючих та створення нових лісогосподарських підприємств на основі реального податкового законодавства та економічної складової дійсно працюючого лісового господарства.

В нас, лісівників, немає іншого виходу, як продемонструвати владі свою єдність та згуртованість!

На фото - делегат з'їзду від коледжу Роман Сендзюк та начальник Одеського ОУЛМГ, наш випускник 1981 року Володимир Домікан

З’їздом прийняті документи, які направлені Президенту України, Голові Верховної Ради України та керівникам її профільних комітетів, Прем’єр-міністру України, керівництву Мінагрополітики (Всі документи доступні у форматі .pdf. Їх можна завантажити, прочитати, скопіювати та роздрукувати. Натисніть на відповідний пункт меню):

1. Рішення ІV з’їзду лісівників України;

2. Звернення IV з’їзду лісівників України до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України;

3. Резолюція IV з’їзду лісівників України щодо критичного стану українських лісів;

4. Заява IV з’їзду лісівників України щодо податку на лісові землі. 

Пропонуємо також ознайомитися з тезами доповіді та презентаційними матеріалами заступника Голови Держлісагентства Володимира Бондаря.

1. Тези доповіді;

2. Презентаційні матеріали.

Також матеріали доступні за посиланням: http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article?art_id=166328&cat_id=113360.

Доповідь та презентація Голови Товариства лісівників України за посиланням: https://tlu.kiev.ua/novini-zakhodi/novina/article/ljudi-dlja-lisu-lis-dlja-zhittja.html

{videobox}

dHBtQ99Ul4s|

IV з'їзд лісівників України. З перших вуст|,

N21gpFVIO2k |Відеорепортаж 5 каналу|

{/videobox}

 Роман Сендзюк, делегат з'їзду, директор коледжу;

фото - делегатів з'їзду та автора;

документи (рішення) прийняті з'їздом взято із сайту Товариства лісівників України 

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 2832
Відвідувачів сьогодні: 333
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 273569