ВПЕРШЕ НА «FORESTRY QUEST» - І ПЕРЕМОГА НАША!

З 25 по 27 жовтня 2018 року на базі Дзвінківського навчально-науково-виробничого центру відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Боярська лісова дослідна станція» відбулися перші Всеукраїнські інтелектуально-спортивні змагання професійного спрямування «FORESTRY QUEST» серед студентів коледжів та університетів, що навчаються за спеціальністю «Лісове господарство».

Мета конкурсу – забезпечення якості підготовки фахівців лісового господарства та активізація участі студентів у громадській і навчально-науковій діяльності. Організатором виступив студентський науковий гурток «Київська асоціація студентів-лісівників».

За умовами змагань команда мала складатися з чотирьох учасників, серед яких – одна дівчина. Загалом у змаганнях взяли участь 9 команд: команда нашого коледжу, 3 команди Національного університету біоресурсів і природокористування України, Сторожинецького лісового коледжу, Шацького лісового коледжу ім. В.В.Сулька, Уманського національного університету садівництва, Житомирського національного агроекологічного університету та ВП НУБіП «Боярський коледж екології і природних ресурсів».

Наш коледж представляли студенти IV курсу: Анна Здоровик, Олексій Костенок (група ЛГ-42), Валентин Черня та Ігор Макаревич (ЛГ-41). Очолював поїздку викладач фахових дисциплін Олександр Литвиненко.

По прибуттю на місце змагань, нам була проведена екскурсія до науково-виробничих об’єктів Боярської лісової дослідної станції, яка є передовиком у впровадженні сучасних технологій ведення лісового господарства.

У вечері 25  жовтня відбулася презентація команд та жеребкування порядку старту у змаганнях. Презентація нашої команди відзначена як яскрава, театралізована й неординарна…

Офіційне відкриття змагань «Forestry Quest» розпочалося наступного дня, з привітань від організаторів та адміністрації Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства НУБіП України, а начальник наукової частини Боярської ЛДС Мельник Олександр представив нам історичну фото-довідку про становлення й розбудову Дзвінківського ННВЦ - від перших дерев'яних бараків до сучасного високотехнологічного плацдарму для проведення навчальних практик та всеукраїнських і міжнародних заходів.

Перед початком змагань було проведено презентацію та майстер-клас від компанії «Stihl», що дало змогу «розігріти» учасників перед початком конкурсної частини «Forestry Quest – 2018». Присутні отримали корисну інформацію про бензопили і можливість власноруч випробувати новинки сучасної техніки.

І етап змагань був представлений двома конкурсами – «Заміна ланцюга бензомоторної пили» та «Розкряжування колоди механізовано». Учасники показали свої вміння, спритність і точність виконання конкурсного завдання.

II етап «Forestry Quest» був найважчим, адже всім командам довелося подолати маршрут протяжністю більше ніж 7 км та визначити на «чек-поінтах» понад 50 зразків пагонів у листяному та безлистяному стані, шишок та насіння деревних і чагарникових порід, гербарій трав’янистих рослин-індикаторів, представників лісової фауни, пошкодження дерев хворобами та шкідниками та визначати зразки деревини. Для цього знадобилася неабияка фізична підготовка та знання із профільних дисциплін – дендрології, ботаніки, біології лісових звірів і птахів, деревинознавства, лісозахисту, а також навики із лісової таксації і лісівництва.

III етап змагань - це таксація лісового насадження, де потрібно було визначити середній діаметр і висоту деревостану, провести перелік та визначити запас. Переможцями на цьому етапі стали наші студенти і вийшли на перше загальнокомандне місце.

Поки учасники очікували на результати, журі напружено працювало. На змагання завітав завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій професор Маурер Віктор Мельхіорович, який привітав майбутніх фахівців лісової галузі і звернув їхню увагу на важливість правильних лісівничих підходів до відтворення лісів, зупинився на сучасних проблемах лісової галузі і наголосив, що вирішити їх зможуть лише високопрофесійні кадри, справжні фанати українського лісу.

Також співробітники Національного представництва лісової сертифікації FSC Ukraine в Україні провели цікаву і пізнавальну вікторину, в якій і ми отримали заохочувальні призи.

 

За результатами виступів на всіх етапах змагань перемогу в напруженій боротьбі виборола команда нашого коледжу «Lubny foresters», набравши 214 балів. ІІ місце із 203 балами зайняла команда «Тигри» (НУБІП України). А третіми стали студенти Сторожинецького лісового коледжу, отримавши 188 балів.

Далі місця розподілилися наступним чином:

  • IV місце – «Команда тверезих людей» (НУБІП України);
  • V місце –поділили порівну команди «Злюки бобри» (НУБІП України) та «Шацьк-Ліс» (Шацький лісовий коледж ім. В.В.Сулька);
  • VI місце – команда «Лісова братія» (Уманський національний університет садівництва);
  • VII місце – команда «3+1» (Житомирський національний агроекологічний університет);
  • VIII місце – команда – «Лісовики» (ВП НУБіП «Боярський коледж екології і природних ресурсів»).

На завершення змагань – фірмовий торт, келих шампанського та дискотека для студентів… Наші студенти окрім задоволення від участі у змаганнях, де вони показали впевненість у своїх знаннях і довели це іншим, мали можливість поспілкуватися зі студентами із інших навчальних закладів.

Тож унікальний приз у вигляді жолудя дуба звичайного за перемогу у перших Всеукраїнських інтелектуально-спортивних змаганнях професійного спрямування «FORESTRY QUEST» прибув до Лубен. Призери та всі учасники змагань отримали дипломи, цінні подарунки та сувеніри від організаторів заходу: ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція», ТОВ «Андреас Штіль» в Україні, Національне представництво лісової сертифікації FSC в Україні та Товариство лісівників України.

Приємно відзначити, що успішний виступ студентів  нашого коледжу є результатом клопіткої щоденної праці всього педагогічного колективу.

Змагання завершилися, але для учасників «Forestry Quest – 2018» відкрито фото-конкурс із селфі з організаторами на чек-поінтах. Фото опубліковані на сторінці Kyiv Forestry Students Association у мережі Facebook. переможців якого буде обрано за найбільшою кількістю «лайків» під фото. Команда-переможець отримає від KFSA приємні подарунки… Підбиття підсумків - о 16 годині 4 листопада!

Підтримайте, будь ласка, нашу команду!


 

 

 

Олександр Литвиненко, викладач фахових дисциплін, редактор сайту;

фото – Анна Здоровик (ст. гр ЛГ-42), Петро Дячук (НУБіП України), Ганна Лобченко (НУБіП України),

Каріна Симоненко (НУБіП України, наша випускниця 2016 року), Олександр Мельник (Боярська ЛДС), 

FSC Ukraine та автора

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 623
Відвідувачів сьогодні: 124
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 259489