МИ НЕ БЕЗСИЛІ У ПРОТИДІЇ ЗМІНАМ КЛІМАТУ: 15 ТРАВНЯ- МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ КЛІМАТУ

Міжнародний День захисту клімату відзначається щорічно в усьому світі 15 травня.

Мета свята — звернення уваги міжнародної спільноти до проблеми зміни клімату. Встановлення цього свята стала відповіддю на заклик метеорологів захищати клімат як важливий ресурс, що впливає на добробут нинішніх і майбутніх поколінь.

Вплив клімату на стан лісових насаджень має безпосереднє значення. Щорічно зміни клімату відчуваємо з різкими перепадами температури, значною спекою влітку, сильними зливами чи морозами. Все це відбивається і на наших лісах.

Організатори численних акцій в багатьох країнах прагнуть не просто повідомити громадськість про існування такої небезпеки, а й показати шляхи вирішення проблеми через персональні дії кожного окремого громадянина.

Головними напрямами діяльності у лісовому господарстві, які спрямовані на запобігання (пом’якшення) зміни клімату, є збільшення поглинання парникових газів шляхом лісорозведення, сталого ведення лісового господарства, зменшення знеліснення.

Враховуючи особливості України, зокрема – незбалансованість структури землекористування, надмірну розораність території, а також низький рівень лісистості території (середня лісистість України складає 15,9%, а середня лісистість європейських країн - 37%), до пріоритетних напрямів запобігання зміни клімату відносяться:

• збільшення площі лісів, лісосмуг та зелених насаджень, оптимізація структури землекористування, посилення міжсекторальних зв’язків;

• покращення практик ведення господарської діяльності на основі кліматично орієнтованих методів ведення лісового господарства (Climate Smart Forestry);

• розробка і реалізація національної програми розвитку лісового господарства з урахуванням пріоритетів низьковуглецевого розвитку, зміни клімату і міжсекторальної взаємодії;

• сприяння заміщенню енергоємної продукції, виробленої з металу, бетону, пластику тощо на продукцію з деревини, вирощеної при сталому (збалансованому) веденні лісового господарства та законно заготовленої.

Олександр Литвиненко, викладач фахових дисциплін, адміністратор сайту

 Використано матеріали Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства та за матеріалами книги «Уразливість лісів України до зміни клімату» авторів А.З.Швиденко, І.Ф.Букша, С.В.Краковська

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 193
Відвідувачів сьогодні: 56
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 272861