Кабінет інформатики та лабораторія інформаційних технологій

КАБІНЕТ ІНФОРМАТИКИ ТА ЛАБОРАТОРІЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

 Історія створення кабінету обчислювальної техніки сягає в початок 60-х років ХХ століття, коли при викладанні математики, геодезії, лісової таксації використовували російську рахівницю, арифмометр Однера «Фелікс», логарифмічну лінійку.

Андреєв В.Г. проводить заняття із застосуванням арифмометрів та рахівницьЗ приходом до коледжу у 1980 році Андреєва Віталія Георгійовича, починається впровадження у навчальний процес клавішних механічних арифмометрів ВК-1 та ВК-2 з електричним приводом.

У 1983-1984 роках впроваджується у навчання програмовий мікрокалькулятор Б3-34, а згодом – МК-61, що покращило обчислення нескладних та складних математичних виразів.

В цей же час Андреєв В.Г. та Моєсеєнко Л.І. розробляють посібник з вивчення програмових калькуляторів. Разом із інженерами Лубенського заводу «Лічмаш» було розроблено та виготовлено колективний блок живлення для мікрокалькуляторів Б3-34 та МК-61, який обслуговував понад 30 робочих місць. Одночасно запущено в дію цифрове табло для мікрокалькулятора МК-61.

У 1986 році урядом СРСР було прийнято постанову про введення до загальноосвітнього курсу інформатики. А вже у 1987 році для оснащення новоствореного кабінету інформатики було придбано комп’ютери «Robotron-1715». До складу робочих місць входили: дисплей, системний блок, дисковод та принтер. Оперативна пам’ять такого комп’ютера становила 64 КБ, а п’ятидюймова  дискета розраховано на 120 кБ. Пізніше ці комп’ютерні дисководи вдосконалили до 180, а згодом – до 360 кБ. В 1990 році було придбано комп’ютерний клас «Пошук-2» Київського заводу «Електронмаш» та відразу впроваджено його модернізацію шляхом установки вінчестерів об’ємом 20-40 Мб.

З 1995 по 2003 рік завідувачем кабінету та викладачем інформатики працює Дмитро Миколайович Коршак. Ним же здійснено перехід із операційної системи MS DOS спочатку на оболонки Windows 3.1 та 3.11 та впровадження і вивчення Windows 95 із офісними програмами. Проте придатних для цього комп’ютерів становила лише два: один на основі процесора Intel-486, інший - Pentium.

В 1999 році Київським авіаційним університетом до кабінету було передано комп’ютерний клас на основі «Schnaider».

З 2003 року інформатику викладає Козачков Сергій Миколайович та завідує цим кабінетом. В цей же рік було придбано комп’ютерний клас до складу якого увійшло 11 персональних та 1 учительський ПК. Вінчестер мав об’єм 40 Гб, оперативна пам’ять – 128 Мб. Пізніше пам’ять було збільшено до 256 – 512 Мб. Операційна система – Windows XP. Разом з тим запущено в дію локальну мережу, спочатку в одному комп’ютерному класі, а потім – в другому, а у 2009 році -  підключено Internet.

Одночасно зроблено модернізацію спочатку однієї аудиторії, а згодом – іншої, яку обладнано 14 робочими місцями студентів та одним - викладача. Меблі одного із класів було виготовлено в деревообробній майстерні коледжу.

В цей же час впроваджується вивчення дисциплін «Методи обчислення на ЕОМ» (спеціальність «Оброблювання деревини») та «Інформаційні системи і технології обліку» на основі програми 1С. Першим викладачем був Андреєв В.Г.

З 2006 року в кабінеті працює, спочатку лаборантом, а згодом – викладачем Герасименко Олександр Миколайович. Він став першим викладачем, який розпочав викладання комп’ютерної графіки.

За останні роки викладачами Герасименком О.М. та Козачковим С.М. розроблено понад тридцять методичних вказівок по вивченню дисциплін, що пов’язані із інформатикою.

Наші кабінети є центром впровадження комп’ютерних технологій у навчально-виховний процес коледжу. На базі кабінетів проводяться лекційні заняття, практичні та дослідницькі роботи студентів І-ІV курсів всіх спеціальностей, а також додаткові заняття і гурткова робота. У нас створено об’єднану локальну мережу, що охоплює два кабінети.

Матеріальна база: Кабі-нет інформатики (аудиторія 402): 13 комп’ютерів (студентські робочі місця) із операційною системою Windows-7 (ОЗП - 2 Гб/HDD – 500 Гб/відео – інтегроване), офісним пакетом MSOffice-2013, та іншими програмами, що під’єднані до локальної мережі кабінетів. Під-ключення до мережі Інтернет з швидкістю до 10 Мбіт\с та окреме робоче місце викладача із покращеним апаратним та програмним забезпеченням.

Лабораторія інформа-ційних технологій (аудиторія 403):  14 комп’ютерів (студентські робочі місця) із операційною системою Windows-XP, офісним пакетом MS Office-2010 і іншими програмами та під’єднані до локальної мережі кабінетів, та окреме робоче місце викладача із покращеним апаратним та програмним забезпеченням. В кабі-нетах маємо два лазерні, два струминні, два матричні принтери, три сканери, мультимедійний проектор, аудіосистеми.

Матеріальна база кабінетів постійно оновлюється та вдосконалюється. Першого серйозного вдосконалення матеріальна база кабінету зазнала на межі 2003-2004 років, а остання – на початку 2014-2015 навчального року. Тоді кабінет одержав 13 нових системних блоків в аудиторію 402.

Студенти всіх спеціальностей одержують за період навчання неперервну підготовку з сучасних технологій роботи із багатьма необхідними програмами. Окрім програм пакету MS Office, вивчаються спеціальні: 1С Підприємство (для бухгалтерів), Astra, MSVisioта MathCad(для технології деревообробки) крім того, набувають знання з аналізу і синтезу інтелектуальних систем різного призначення, у тому числі FineReader, PhotoShop, програм по Web-дизайну та інше.

Наші студенти були неодноразовими учасниками і призерами обласних олімпіад з інформатики серед навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації.

 

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 1534
Відвідувачів сьогодні: 415
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 265246