Магнолія – супутник весни

 МАГНОЛІЯ – СУПУТНИК ВЕСНИ

Магнолієві – одні з найдревніших квіткових рослин, багато з яких з’явились більше 140 млн років тому.

Цікавим, є той факт, що квітка магнолії на дотик тепла. Це добре відчувається вранці, коли надворі ще прохолодно. Підтверджено, що температура всередині квітки магнолії майже на 10°С вища за температуру довкілля. Для рослин це не властиво. Наукового пояснення цьому допоки немає.

Однак, китайська легенда оповідає про те, що колись магнолія не квітнула, а лише стояла посеред площі та дарувала затишок усім охочим. Та ось одного разу в цю місцевість вдерлися вороги, убили селян і залишили в полоні лише сотню дівчат. Полонянок вони зв'язали під тією магнолією. А дівчата вирішили не датися в руки ворогам, тому і стали квітами магнолії. Вороги довго не могли здогадатися, куди ж поділись прекрасні полонянки і чому дерево враз зацвіло так розкішно.

Пора цвітіння магнолій – лише тиждень. Однак ця пора чудова! Після зими на безлистих гілках спершу з'являються квіти, схожі на великі гарні ліхтарики. І коли через тиждень квіти відцвітають, лише тоді гілки магнолій вкриваються свіжим зеленим листям.

Так само, до речі, квітує і сакура, яка в травневі свята своєю красою буде заворожувати всіх небайдужих в «Сквері пам’ятних подій» нашого коледжу. 

Наближення свят є великим випробуванням для магнолій. Адже у ці дні дехто спокушається зламати для власної втіхи уквітчане гілля магнолій, сподіваючись, що донесуть додому. Але зірване, воно чорніє через декілька хвилин.

 

 

Єлізавета Грибович, викладач фахових дисциплін;

фото – автора та Олександра Заканича

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 830
Відвідувачів сьогодні: 367
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 261433