ВИСОКИЙ КЛАС ПІДТВЕРДЖЕНО: ВДАЛИЙ ВИСТУП НАШИХ СТУДЕНТІВ НА ВСЕУКРАЇНСЬКИХ ЗМАГАННЯХ

На базі Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового госпо-дарства Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП України) та Боярської лісової дослідної станції з 17 по 19 жовтня, вже вдруге відбулися Всеукраїнські спортивно-інтелектуальні змагання професійного спрямування «FORESTRY QUEST» серед студентів коледжів та університетів, що навчаються за спеціальністю «Лісове господарство».

Вони проводяться за ініціативи «Kyiv Forestry Students Association». Благородна мета змагань - забезпечення підвищення якості підготовки фахівців для лісового господарства та активізація участі студентів у громадській і навчально-науковій діяльності.

Організаторами та партнерами заходу виступили:

Цього року у змаганнях взяли участь 15 команд (60 учасників) з 10 областей України - це команди 8 університетів та 7 коледжів:

  1. «Тигри» (Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ);
  2. «Форест-Львів» (Національний лісотехнічний університет України);
  3. «Бобри» (Харківський національний аграрний університет ім. В.В.Докучаєва),
  4. «Житомирський стандарт» (Житомирський національний агроекологічний університет);
  5. «СНАУ» (Сумський національний аграрний університет);
  6. «Šumari» (Уманський національний університет садівництва);
  7. «Forest life» (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, м. Луцьк);
  8. «Волинські зубри» (Луцький національний технічний університет);
  9. «Lubny foresters» (Лубенський лісотехнічний коледж);
  10. «Лісова пісня» (Шацький лісовий коледж ім. В.В.Сулька, Волинська обл.);
  11. «Лісовий патруль» (Малинський лісотехнічний коледж, Житомирська обл.);
  12. «Буковина» (Сторожинецький лісовий коледж, Чернівецька обл.);
  13. «Вальдмейстери» (Чугуєво-Бабчанський лісовий коледж, Харківська обл.);
  14. «LEGION» (Великоанадольський лісотехнічний коледж ім. Віктора Єгоровича фон Граффа, Донецька обл.);
  15. «Лісознавець» (Житомирський агротехнічний коледж).

Команду нашого коледжу «Lubny foresters» представляли студенти IV курсу спеціальності «Лісове господарство»:

  • Віталій Коваленко (група ЛГ-41);
  • Євген Ткаченко (ЛГ-43);
  • Каріна Дончик (ЛГ-43);
  • Ігор Яременко (ЛГ-41).

Очолював поїздку викладач фахових дисциплін Олександр Литвиненко.

Відкриття змагань відбулося у прекрасному Еко-класі чудового Ботанічного саду НУБіП України, де учасників привітали ректор університету Станіслав Ніколаєнко та директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида. Доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Володимир Малюга розповів, що проведення таких змагань сягає історичним корінням ще у 1968 рік, коли вперше було проведено всеукраїнські лісові багатоборства серед студентів технікумів, до речі в яких у 1971 р. будучи студентом Володимир Миколайович здобув перемогу. Слід зауважити, що ця традиція періодично то зникала, то знову відроджувалася, і ось, через 50 років знову вся Україна бореться за звання найкмітливіших і найспритніших студентів-лісівників.

Організатори забезпечили усім учасникам змагань відвідування голосіївської перлини – прекрасного Ботанічного саду університету. Презентація таксаційного майданчика, яку провів завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Андрій Білоус (до речі, наш випускник 2002 року) допомогла нам освіжити знання з лісової таксації та розширити кругозір про ліси України.

3

Змогли ми і «підкріпитися» знаннями у Музеї лісових звірів і птахів ім. професора О. О. Салганського та оглянути лабораторію інженерно-технічного забезпечення лісового комплексу фірми «Stihl».

Вже по дорозі до Боярської лісової дослідної станції, а саме її структурного підрозділу - Дзвінківського навчально-науково-виробничого центру, що знаходиться на території Плесецького лісництва, учасники змагань мали нагоду відвідати вражаючий своїм асортиментом розсадник декоративних рослин «Єва», де дізналися про особливості вирощування декоративного садивного матеріалу від топ-менеджера Анжели Клюшник.

На території Боярської ЛДС начальник наукової частини Олександр Мельник представив напрямки роботи станції, завдання і потужності, а також запропонував відвідати найцікавіші об’єкти – науково-дослідну лабораторію біотехнології рослин, пожежну станцію та лінію переробки деревини. Слід зауважити, що Боярська ЛДС є передовиком у впровадженні сучасних технологій ведення лісового господарства.

Увечері 17 жовтня, розмістившись на базі структурного підрозділу Боярської ЛДС - Дзвінківському навчально-науково-виробничому центрі, відпочивши і підкріпившись, учасники змагань взяли участь у презентаціях команд та жеребкуванні порядку старту у змаганнях.

І знову презентація нашої команди була відзначена яскравістю, театралізованістю й неординарністю, тому і вразила глядачів…

Приємно зазначити, що наш коледж є своєрідною «кузнею кадрів» для інших навчальних закладів. Так, за команду «Тигри» НУБіП України виступав наш випускник 2016 року Олександр Горицький, Анна Здоровик (випускниця 2019 року і переможниця минулорічних змагань) цього року виступала за команду «Форест-Львів» НЛТУ України. А Олександра Дейнеко та Микола Лопушенко, які закінчили коледж у 2018 році цього разу показували свою майстерність і знання, виступаючи за харківську команду «Бобри» (ХНАУ ім. В.В.Докучаєва). Серед помічників оргкомітету також були наші випускники: Владислав Павлюченко, Владислав Старокожко та Яся Шахунова (випускники 2018 та 2019 рр.). Нашого цвіту - по всьому світу…

Основні змагання розпочалися наступного дня - 18 жовтня. Перед початком змагань було проведено презентацію та майстер-клас від компанії «Stihl», що дало змогу «розігріти» учасників перед початком конкурсної частини «Forestry Quest – 2019». Присутні отримали корисну інформацію про бензопили і можливість власноруч випробувати новинки сучасної техніки.

Як і минулого року, змагання «Forestry quest» складалися з 3 етапів.

І етап змагань був представлений двома конкурсами – «Заміна ланцюга бензомоторної пили», де наша учасниця Каріна Дончик зайняла 3 місце та «Розкряжування колоди механізовано». Учасники показали свої вміння, спритність і точність при виконанні конкурсного завдання.

II етап «Forestry Quest» був найважчим, адже всім командам довелося подолати маршрут вказаний на карті, протяжністю близько 9 км,  та визначити на 8 «чек-поінтах» зразки природних об’єктів: рослини живого надгрунтового покриву лісових фітоценозів (гербарій трав’янистих рослин-індикаторів), пагони у безлистому й облистяному стані, пагони хвойних порід, шишки та насіння деревних і чагарникових порід, важливі лісові комахи, їхні ходи та пошкодження, фітопатологічні зразки (хвороби рослин); визначити представників лісової фауни за хутром, черепами і чучелами; визначити зразки представленої деревини лісових порід. Також необхідно було провести окомірну таксацію окремого дерева, що зростає та визначити об’єм колоди. І все це за мінімально можливий час… Для цього знадобилася неабияка фізична підготовка та знання із профільних дисциплін – ботаніки, дендрології, лісозахисту, деревино-знавства, лісомисливського господарства, а також навики із лісової таксації і лісівництва.

 

III етап змагань - це таксація лісового насадження, де потрібно було визначити середній діаметр і середню висоту деревостану, повноту деревостану,  провести перелік дерев на пробній площі та визначити запас деревостану.

У той час поки учасники очікували результатів, а журі напружено працювало, співробітники Національного представництва FSC в Україні (Лісова опікунська рада, яка займається сертифікацією лісів та лісогосподарської продукції) провели цікаву і пізнавальну вікторину для всіх бажаючих в якій і ми отримали заохочувальні призи.

Боротьба за перемогу серед студентів-лісівників із усієї України була дуже напруженою, а бали за кожен етап вносили свої корективи і до останньої хвилини важко з упевненістю було сказати, хто ж чемпіон 2019 року…

Але лубенським лісівникам вдалося вибороти високе друге місце!

 

 

І цього року приз у вигляді листка клена за високе друге місце у «FORESTRY QUEST - 2019» прибув до Лубен. Призери та всі учасники змагань отримали дипломи, подарунки та сувеніри від організаторів заходу. Приємно відзначити, що успішний виступ студентів  нашого коледжу є результатом клопіткої та щоденної праці всього педагогічного колективу.

На завершення змагань – фірмовий торт та святкова дискотека для студентів… Наші студенти окрім отриманого величезного задоволення та емоцій, під час змагань показали впевненість у своїх знаннях і свою майстерність й мали можливість поспілкуватися зі студентами з інших навчальних закладів та обмінятися цікавинками студентського життя.

А для викладачів - чудова можливість обговорити питання лісівничої освіти.

Повернувшись до Києва, і маючи певний запас часу на потяг до Лубен, ми разом з друзями із Шацького лісового коледжу та Національного лісотехнічного університету відвідали Ботанічний сад імені академіка Олександра Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка, оглянули центр сучасного мистецтва «PinchukArtCentre» та прогулялися центром столиці і звісно не могли не завітати на славнозвісний «міст Кличка»…

Лубенський лісотехнічний коледж та команда «Lubny foresters» висловлюють величезну подяку організаторам «Forestry Quest»! І особливо Ганні Лобченко, Олександрові Лесніку, Петрові Дячуку, Юрію Іваненку, Максимові Бур’янчуку, Романові Задорожнюку та всім учасникам студентського наукового гуртка «Kyiv Forestry Students Association», які наполегливо і сумлінно працювали над організацією та проведенням заходу, відновленням лісівничих традицій у змаганнях з лісового багатоборства!

ДО ЗУСТРІЧІ НА «FORESTRY QUEST – 2020»!

Але на цьому «Forestry Quest - 2019» не завершився, адже розпочато ФОТОКОНКУРС найкреативніших фотографій команд, який триватиме до 20 години 5 листопада. Тож підтримайте команду Лубенського лісотехнічного коледжу «LUBNY FORESTERS» своїми «лайками» безпосередньо під фото на Facebook-сторінці гуртка @KFSA.UA  для того що б ми перемогли!

Наше фото на конкурсі:

Олександр Литвиненко, викладач фахових дисциплін, адміністратор сайту;

фото – Олександра Мельника (Боярська ЛДС), із сайту НУБіП України,

організаторів та учасників змагань, FSC Ukraine,  

Каріни Дончик (ст. гр. ЛГ-43) та Аліни Козачкової

{videobox} Wsfc9g_4RRw|FORESTRY QUEST 2019| {/videobox}

ЯК НАША КОМАНДА ВИСТУПАЛА НА МИНУЛОРІЧНИХ ЗМАГАННЯХ ЧИТАЙТЕ  ТУТ 

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 487
Відвідувачів сьогодні: 226
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 253105