Міжнародний тренінг для керівників українських коледжів

 МІЖНАРОДНИЙ ТРЕНІНГ ДЛЯ КЕРІВНИКІВ КОЛЕДЖІВ

18 – 20 вересня відбувся Міжнародний тренінг для керівників українських коледжів з теми: «Підвищення ефективності діяльності коледжів через призму вдосконалення якості освіти».

Тренінг проводився у Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка за рахунок гранту, який отримав Полтавський коледж нафти і газу ПолтНТУ від Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні, за сприяння Міністерства освіти і науки України, Державного департаменту США, Програми академічних обмiнiв iменi Фулбрайта в Україні й Міжнародного благодійного Фонду «Міжнародний фонд досліджень освітньої політики». Учасниками тренінгу стали директори коледжів і технікумів різних областей України, зокрема випускники Програми «Адміністрування у системі коледжів США», які вивчали діяльність Ком’юніті Коледжів штату Флорида (США).

В урочистому відкритті міжнародного тренінгу взяли участь ректор Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, професор Володимир Онищенко, директор Департаменту вищої освіти МОН України Олег Шаров, директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко, фахівець з питань освіти відділу преси, освіти та культури, представник посольства США в Україні Віра Терновська та директор офісу Управління глобальними освітніми програмами Державного Департаменту США Ентоні Коліха.

Тренінг став майданчиком для відкритої дискусії стосовно майбутнього коледжів у національній системі освіти, платформою для побудови ефективного діалогу представників освітньої спільноти України і США навколо найбільш гострих проблем функціонування сектору професійної освіти. Першу сесію тренінгу відкрив директор Департаменту вищої освіти МОН України Олег Шаров, який висвітлив питання концепції розвитку українських коледжів, їх місця в системі освіти нашої держави.

Під час тренінгу його учасники мали змогу познайомитися із презентаціями директора офісу Управління глобальними освітніми програмами Державного департаменту США Ентоні Коліхи про підтримку українських коледжів через програму «Адміністрування у системі коледжів США»; віце-президента з питань справ студентства Коледжу Санта-Фе (Флорида, США) Дена Родкіна та віце-президента з економічного розвитку Коледжу Санта-Фе (Флорида, США), фахівця програми Фулбрайта Дага Джонса про діяльність Ком'юніті Коледжів, їх управління та джерела фінансування, роль у задоволенні потреб громад, співпрацю з бізнесом.

Значне зацікавлення викликала в директорів українських коледжів дискусія щодо сучасного розуміння якості освіти, її оцінювання та забезпечення в Європейському просторі й системі вищої освіти США, а також сутності практики контролю якості в українській вищій школі, проведена Президентом Міжнародного фонду досліджень освітньої політики Тарасом Фініковим, Деном Родкіним та Дагом Джонсом. Діяльності Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти була присвячена презентація заступника Голови НАЗЯВО Сергія Курбатова.

На сьогоднішній день в системі освіти надзвичайно актуальною є проблема академічної доброчесності, висвітлена начальником Центру науково-технічної та економічної інформації Сумського державного університету, Головою підкомісії науково-методичної комісії МОН України Артемом Артюховим. До дискусії з Деном Родкіним, Дагом Джонсом та Ентоні Коліхою щодо значення студентського самоврядування як інструменту забезпечення академічної доброчесності і його ролі у формуванні життєвої позиції молоді долучилися студенти Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка. У цікавій та креативній формі відбувся тренінг із питань академічної доброчесності, проведений заступником декана соціологічного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Ольгою Гужвою.

Стану інтернаціоналізації української професійної освіти була присвячена презентація Олени Шаповалової, директора Державного підприємства «Український державний центр міжнародної освіти».

Надзвичайно важливим у сучасному світі є питання організації роботи зі студентами з особливими освітніми потребами. Потенціал студентства цілком можливо примножувати і збагачувати саме за рахунок таких студентів. Завдання їх самореалізації покликана вирішити інклюзивна освіта. Щодо цієї проблеми висловилися Даг Джонс, представник Всеукраїнського громадського об’єднання «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» Ірина Твердохліб та директор Київського коледжу легкої промисловості Ганна Щуцька.

Цікавою і змістовною виявилась Skype-презентація Вілми Елізи Фуентес, асистента віце-президента з академічних питань Коледжу Санта-Фе (Флорида, США), присвячена питанням порівняльного аналізу діяльності коледжів України та США, спільним викликам та можливостям, діяльності програми «Адміністрування у системі коледжів США».

Учасники тренінгу ознайомились із презентаціями випускників першого етапу ССАР програми «Адміністрування у системі коледжів США» про досягнення і труднощі з упровадження досвіду американських коледжів у власних навчальних закладах.

Фахівець із питань освіти відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні Віра Терновська зазначила, що другий етап програми став можливим лише завдяки особливим успіхам, ентузіазму та наполегливій праці, прагненням до змін випускників першого етапу.

Директор офісу Управління глобальними освітніми програмами Державного департаменту США Ентоні Коліха підкреслив важливість проведеного заходу і значимість здобутих результатів у реалізації програми ССАР.

У перший день роботи тренінгу в Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка розпочав свою діяльність Українсько-Американський культурний центр, в урочистостях з нагоди відкриття якого взяли участь представники США, директор Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації Олена Харченко та учасники тренінгу. Як зазначив ректор Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Володимир Онищенко, центр покликаний розширити знання української молоді про культуру США, мотивувати студентів до поглибленого вивчення англійської мови, стати засобом налагодження співпраці з навчальними закладами США.

Модераторами тренінгу стали головний спеціаліст Департаменту вищої освіти МОНУ Євген Карпенко та директор ПКНГ ПолтНТУ Любов Шумська.

Під час тренінгу йшлося про вектор розвитку українських коледжів, сучасне розуміння якості освіти, академічної доброчесності, розглянуто досвід кращих закордонних практик діяльності подібних закладів.

Кожен учасник отримав Сертифікат та пакет інформаційних матеріалів.

Тренінг відбувся в атмосфері доброзичливості, співпраці й конструктивного діалогу.

Роман Сендзюк, директор коледжу, учасник тренінгу;

фото - автора

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 4626
Відвідувачів сьогодні: 440
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 264754