4 травня – Міжнародний день протидії булінгу

Проблема жорстокості та насильницької поведінки молоді привертає увагу суспільства. Булінг – це форма насильства у вигляді травлі, бойкоту, насмішок, дезінформації, псування особистих речей, фізичній розправі тощо. Це явище може мати різні форми та проявлятися у різних ситуаціях.

Булінг може бути:

☑Фізичний – штовхання, бійки, підніжки, нанесення тілесних ушкоджень тощо.

☑Економічний – крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей жертви, вимагання грошей тощо.

☑Психологічний – поширення образливих чуток, ігнорування, погрози, жарти, шантаж тощо.

☑Сексуальний – принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, прізвиська та образи сексуального характеру, зйомка відео у переодягальнях, сексуальні погрози, поширення образливих чуток тощо.

☑Кібербулінг – приниження за допомогою інформаційно-комунікаційних засобів: мобільних телефонів, інтернету тощо (пересилка неоднозначних фото, обзивання телефоном, зйомка на відео бійок чи інших принижень і викладання відео в мережу, цькування через соціальні мережі).

Мотивацією до булінгу стають заздрість, помста, відчуття неприязні, боротьба за владу, нейтралізації суперника, самоствердження тощо, аж до задоволення садистських потреб окремих осіб.

Що робити, якщо Вас булять:

  • Не мовчати. Розповісти про ситуацію батькам, бабусі чи дідусю, подрузі чи другу. У жодному разі ти не будеш “стукачем”. Ти не повинен залишатись із проблемою наодинці.
  • Не звинувачуй себе та не виправдовуй інших. Ти – людина і маєш право мислити і діяти на власний розсуд. Ніхто не може змушувати тебе щось робити, або втручатися в особистий простір.
  • Сходи до психолога. Ніхто не зрозуміє тебе краще, ніж ця людина. У кабінеті психолога ти можеш розповісти все, що тебе тривожить. Ніхто цього більше знати не буде.
  • Звернися до старших у разі небезпеки. Якщо тобі погрожують, обов’язково скажи батькам чи адміністрації навчального закладу.

Булінг – це ситуація, яка може статися з кожним, головне – не бути байдужим.

Марина БУРДИМ, практичний психолог коледжу

Наші контакти

  • (05361)7-73-08
  • (05361)6-22-62
  • +38 050 788 87 70
  • 37503 м. Лубни Полтавської області, вул. Тернівська, 21
  • listcolledg@ukr.net
  • listcolledg@gmail.com

Спостерігайте за нашою активністю у соціальних мережах та будьте в курсі всіх подій у нашому навчальному закладі!

Статистика сайту

Кількість переглядів сайту сьогодні: 404
Відвідувачів сьогодні: 179
Відвідувачів за весь час (з 15.11.2021 року): 253058